Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa lansează ofensiva diplomatică în dosarul sirian

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, efectuează săptămâna viitoare un turneu în Iordania, Liban şi Turcia pentru a evoca situaţia de la Damasc. S-a confirmat de asemenea că, la cererea Frantei - care prezidează actualmente Consiliul de securitate ONU -, pe 30 august este prevăzută la Naţiunile Unite o reuniune la nivel de miniştrii consacrată de asemenea situaţiei din Siria. Ce şanse de succes are, însă, această ofensivă diplomatică?

 

Această ofensivă diplomatică a Parisului se lanseazà în momentul în care se fac auzite tot mai multe critici. Bernard-Henri Lévy, mediaticul filosof francez, instigator al interventiei militare franceze în Libia lui Gadafi, s-a declarat primul "deceptionat de presedintele François Hollande. Nicolas Sarkozy, cel puţin, a actionat în Libia" mai scrie BHL.

Apoi a venit rândul opozitiei conservatoare de la Paris sà critice "absenta" initiativelor franceze în dosarul sirian. Contextul si momentul îi cereau, îi impunea asadar lui François Hollande sà facà ceva cu toate cà orice initiativà la ONU este pentru moment blocatà de vetourile Rusiei si Chinei. Dupà ce i-a primit la Paris acum o lunà pe amicii Siriei, Franta încearcà asadar sà-si multiplice interventile.

Prima etapà, turneul de sàptàmâna viitoare al lui Laurent Fabius în tàri din vecinàtatea Siriei. Stabilitatea întregii zone este în joc, se spune la Paris unde se insistà si pe chestiunea fluxului de refugiati care se intensificà pe màsurà ce ràzboiul civil sirian se împotmoleste. Trebuie spus cà Frantra a trimis déjà ajutoare pentru circa 100 de mii dintre acesti sirieni care au fugit de acasà. Pe lângà problema refugiatilor, turneul ministrului francez de externe îi va permite acestuia sà-si multiplice contactele regionale pentru a se asigura cà sunt d epartea Frantei. Odatà primit acest sprijin local, Parisul va trebui sà rezolve apoi o ecuatie mult mai complexà, internationalà.

Dacà însà blocada la ONU persistà si al-Assad se mentine la putere, se poate imagina o interventie militarà ad-hoc, fàrà mandat al Natiunilor unite, solutie aplicatà déjà acum un an în Libia. Siria nu este însà Libia, iar implicatiile regionale ale unei astfel de interventii riscà sà fie foarte imprevizibile. Chestiunea va fi cu sigurantà din nou abordatà la reuniunea de ministrii de la ONU convocatà pe 30 august de Franta care prezideazà mometan Consiliul de securitate.

Cine ar putea strica sau cel putin perturba jocul, atât pe plan intern cât si international? Nicolas Sarkozy. Fostul presedinte francez ar fi trebuit - potrivit unui obicei republican respectat de toti predecesorii sài - sà se abtinà de la orice comentariu, declaratie sau sugestie publicà sau politicà. Ori iatà cà fostul sef de stat, în plinà lunà august si la doar 3 luni dupà ce a pàràsit palatul Elysée, anuntà cà a stat de vorbà la telefon circa 40 de minute cu presedintele Consiliului national sirian si principalul sef al opozitiei, Abdel Basset Sayda.

Pe agenda discutiilor, fireste situatia din Siria, se poate citi în comunicatul comun semnat de cei doi. Ambii cer o actiune rapidà a comunitàtii internationale pentru a pune capàt masacrelor. Sarkozy chiar face o paralelà între situatia din Siria si cea din Libia, dând astfel de înteles cà o inerventie militarà împotriva lui Bachar al-Assad ar fi potrività pentru a pune capàt luptelor.

Reîntoarcerea lui Sarkozy pe scena internationalà si mediaticà este foarte neasteptatà. In primul rând pentru cà, ea contravine uzantelor, în al doilea rând pentru cà ea se face în momentul în care dreapta francezà tocmai critica neimplicarea Frantei în dosarul sirian, în al treilea rând pentru cà lumea încà nu a uitat militantismul lui Sarkozy în favoarea interventie armate împotriva regimului Gadafi.

Nu în ultimul rând, observatorii se întreabà dacà nu cumva aceastà conversatie diplomaticà paralelà nu marcheazà reîntoarcerea pe scena politicà a celui care promitea nu demult cà nu va mai face politicà pânà la sfârsitul vietii sale.