Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa mediază o negociere cu talibanii

O anumită febrilitate se resimte în prezent în jurul dosarului afgan. Pe de o parte Franţa încearcă să joace un rol de mediator în dificilul proces de reconciliere naţională în Afganistan. Parisul a invitat de altfel cîtiva lideri talibani să vină în Franţa pentru deschiderea unui dialog cu autorităţile de la Kabul. Pe de altă parte se observă o accelerare a retragerii trupelor străine de pe solul afgan. Marea Britanie a făcut anunţuri intersante în acest sens.

Parisul a invitat de altfel cîtiva lideri talibani să vină în Franţa pentru deschiderea unui dialog cu autorităţile de la Kabul. Pe de altă parte se observă o accelerare a retragerii trupelor străine de pe solul afgan. Marea Britanie a făcut anunţuri intersante în acest sens.

 Putem spune că occidentalii nu au exclus nici un scenariu în speranţa găsirii unei soluţii în Afganistan: pînă la urmă a fost acceptat chiar şi dialogul cu talibanii, deşi aceştia continuă să combată regimul de la Kabul instalat acolo de occidentali, precum şi trupele străine aflate pe sol afgan. Organizaţia Naţiunilor Unite a decis, în ciuda sancţiunilor decretate la adresa talibanilor, să le faciliteze unora dintre ei libertatea de mişcare pentru ca dialogul să poată avea loc acum în Franţa.

Pe de altă parte, Londra se declară mulţumită de progresele înregistrate în marea operaţiune de antrenare şi echipare a armatei afgane. In virtutea acestor pretinse progrese Marea Britanie anunţă că îşi va retrage, mai devreme decît fusese prevăzut, o parte din militarii desfăşuraţi în Afganistan. Mai precis, anul viitor Londra îşi va retrage 3800 de soldaţi din cei 9000 staţionaţi în Afganistan.

Franţa şi-a grăbit şi ea retragerea din această ţară iar acum este în situaţia de a trage lecţiile care se impun din această experienţă eşalonată pe o durată de zece ani. Oficial, se vorbeşte despre “reuşita”, “profesionalismul” şi “performanţa” trupelor franceze. Franţa riscă să fie implicată însă în viitor şi pe alte fronturi, în contextul unor noi misiuni, în Sahel, Orientul Apropiat sau Africa occidentală. Prin urmare strategii încearcă de fapt să vadă cum ar trebui făcut pentru a nu fi repetate unele greşeli făcute în Afganistan.

Retragerea totală trupelor străine din această ţară, în 2014, provoacă multă nelinişte în capitalele occidentale, în ciuda declaraţiilor optimiste. Psihologic vorbind, trebuie jucat pe cartea optimismului, dar în realitate nu se ştie ce se va întîmpla după. Rusia se pregăteşte deja în această perspectivă pentru că se simte rămasă în prima linie în faţa pericolului integrist. Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, din care fac parte mai multe foste republici sovietice mobilizate în jurul Rusiei, a anunţat că va lua măsuri de întărire a securităţii.

Dialogul cu talibanii, dorit de Paris şi de alţi strategi, nu se anunţă însă foarte productiv decît dacă, eventual, lumea civilizată cedează teren în faţa lor. Iată, de exemplu, ce se întîmplă în Pakistan: imamii integrişti consideră că vaccinarea împotriva poliomelitei nu este conformă Coranului şi preceptelor islamice. De unde atacurile comise împotriva organizaţiilor caritative şi împotriva voluntarilor implicaţi în campania de vaccinare. 8 persoane au fost ucise de la începutul acestei săptămîni de cînd a fost lansată campania de vaccinare.

Pot oare, nişte talibani care distrug şcolile destinate fetelor şi vor să orpească orice tip de vaccinare, să devină nişte interlocutori într-un veritabil proces de pace? Işi poate permite lumea civilizată să dea înapoi în faţa lor? Franţa încearcă în acest moment, cum spuneam, să faciliteze un început de dialog, dar este ca şi cum ar încerca o reconciliere între democraţie şi Inchiziţia.