Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța propune taxarea tranzacțiilor financiare

Președintele Nicolas Sarkozy a făcut apel la instituirea unei taxe globale pe tranzacții financiare, în cadrul summit-ului Națiunilor Unite. În cadrul acestuia s-a discutat despre o nouă abordare menită să blocheze creșterea sărăciei. Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor are detalii.

"Efortul depus în ajutorarea populațiilor aflate în declin ar putea fi stopat dacă liderii politici ar lua măsurile financiare necesare şi ar avea interesul politic de a le ajuta" , a declarat secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki Moon.

Sesiunea aceasta ia în discuție așa numitele „obiective de dezvoltare ale mileniului” adoptate în anul 2000 cu scadenţa în 2015. Liderii care s-au perindat la tribuna forului mondial s-au referit la o problematică largă, de la eradicarea malariei şi altor maladii tropicale, la atenuarea inechităților sociale, una dintre sursele pauperității extreme care afectează o buna parte a planetei şi în special Africa.

„De doi ani lumea traversează o criză economică fără precedent. Întrebarea care se pune este dacă vom folosi acest fapt ca un pretext pentru a face mai puțin sau, dimpotrivă, vom face acel necesar efort in plus pentru a ne respecta promisiunile”, a punctat președintele Nicolas Sarkozy.

Franța, la ora actuală al doilea donator mondial, va contribui cu 20% mai mult, în următorii trei ani, la acțiunile umanitare ale organizației mondiale. Liderul francez a propus, pentru ca generozitatea lumii dezvoltate să rămână la nivelul angajamentelor, un parteneriat între stat şi sectorul privat precum şi găsirea unor noi modalități de finanțare.

„Aş dori să-mi exprim convingerea că, într-o epocă în care toate ţările dezvoltate se află în deficit, trebuie găsite noi surse de bani pentru lupta împotriva sărăciei, pentru educație şi pentru soluționarea marilor probleme sanitare ale Africii”, a mai spus Nicolas Sarkozy.

Franța propune în acest sens taxarea tranzacțiilor financiare, în vreme ce premierul grec, Papandreu, tot de la tribuna ONU, a sugerat impozitarea agenților poluanți. Acest gen de idee este primit cu răceală în SUA.

 
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor