Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa pune presiune pe regimul sirian

juppe-alain-ministrul-francez-al-apararii.jpg

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a insistat duminică, în Istanbul, în timpul unei conferinţe a "Prietenilor poporului sirian", asupra necesităţii de a "stabili o limită de timp" a regimului de la Damasc prin aplicarea planului Annan de a pune capăt crizei. Planul Annan solicită încetarea tuturor formelor de violenţă de către ambele părţi sub supravegherea ONU.

"Există un risc de stagnare şi putem observa tactica regimului de a câştiga timp. Acesta este motivul pentru care trebuie, şi suntem toţi de acord cu acest lucru, să stabilim o limită în timp pentru această acţiune" a emisarului internaţional, Kofi Annan, a declarat Juppe reporterilor.

Reamintind că Annan va fi la New York luni, pentru a prezenta raportul său Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, Juppé a declarat că aşteaptă din partea lui "detalii despre cum vede desfăşurarea acestei misiuni".

Dar "această misiune nu poate merge la nesfârşit, ea trebuie să aibă un termen scurt, şi dacă nu va avea un rezultat pozitiv, trebuie să se revină către Consiliul de Securitate pentru a analiza toate opţiunile existente", a menţionat ministrul.

Planul Annan solicită încetarea tuturor formelor de violenţă de către ambele părţi sub supravegherea ONU, furnizarea de asistenţă umanitară în zonele afectate de luptă şi eliberarea persoanelor reţinute în mod arbitrar.

El a fost acceptat marţi de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad, dar mai multe capitale pun la îndoială sinceritatea Damascului, considerând drept dovadă continuarea violenţelor.

"În realitate, Bashar al-Assad ne amână şi nu pune în aplicare angajamentele pe care şi le-a asumat. Masacrele continuă, fiind în posesia unor mărturii ale mai multor personalităţi siriene care au fugit din ţara lor", a menţionat Juppe.

Ministrul francez a anunţat, de asemenea, că cele 74 de ţări prezente la cea de a doua conferinţă a "Prietenilor poporului sirian" vor forma un grup de lucru privind sancţiunile ce vor trebui adoptate împotriva Damascului.

"Este planificat să se formeze un grup de lucru care se va ocupa cu sancţiunile şi care urmează să se reunească sub conducerea preşedinţiei franceze, în Paris, în două săptămâni", a adăugat el.

"Obiectivul este de a coordona sancţiunile americane cu cele ale UE şi cu cele ale Ligii Arabe şi să convingă toate ţările prietene Siriei adunate aici, de asemenea, să aplice aceste sancţiuni", a menţionat ministrul.

Dl Juppé a declarat că "Prietenii poporului sirian" vor recunoaşte Consiliului Naţional Sirian (CNS) ca fiind "principalul interlocutor" şi face apel către toţi opozanţii sirieni să adere la această coaliţie.

"În comunicatul final se precizează că CNS este principalul interlocutor şi că sub conducerea sa facem apel către toate forţele de opoziţie să se unească", a explicat Juppe.

El a subliniat că opoziţia siriană a făcut "un pas foarte important" recunoscând marţi Consiliul Naţional Sirian ca fiind "reprezentantul legitim" al poporului sirian, adoptând un document prin care se arăta angajamentul lor faţă de democraţie şi respectul faţă de minorităţi.