Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa refuză să dea explicaţii pe tema rromilor

lellouche-20100914111818.jpg

Secretarul de stat Pierre Lellouche

Franţa este un stat fondator al drepturilor omului, spune la Bruxelles secretarul de stat Pierre Lellouche care nu crede că Parisul trebuie să dea explicaţii UE sau unui alt stat membru in problema expulziei rromilor. Statele membre sint obligate să furnizeze Comisiei informaţiile pe care aceasta i le cere in caz de dubiu sau de viciu de procedura, cum este cazul de faţă.

Franţa a trimis Comisiei Europene numai documentele pe care a vrut să le trimita ca stat suveran, a spus Pierre Lellouche enervat de insistenta ziariştilor care doreau să afle dacă controversata directivă a ministerului de interne francez privind expulzarea rromilor a ajuns vreodată şi la Bruxelles.

Pentru Lellouche, Franta, stat fondator al drepturilor omului si al UE nu are de dat exlicaţii Comisiei Europene care este gardian al Tratatelor comunitare în aceaşi măsura ca şi statele membre.

Afirmatia este inexactă întrucât Comisia Europeană este singura care are datoria de a se asigura că statele membre traspun corect dreptul comunitar în legislaţia naţională şi că respectă acest drept.

Statele membre sint obligate să furnizeze Comisiei informaţiile pe care aceasta i le cere in caz de dubiu sau de viciu de procedura, cum este cazul de faţă.

Dar enervat pe de-o parte de imaginea pe care presa europeana a dat-o Frantei in ultimele saptamâni si pe de alta parte de dialogul cu Comisia Europeana, Pierre Lellouche a negat acest prerogativ al Executivului European.

Între timp problema rromilor rămâne nerezolvata , expulzările continuă , iar Comisia Europeana, care a inteles la justa valoare refuzul de cooperare deplina al Frantei, spune ca nu stie când va putea spune daca Parisul respecta sau nu dreptul comunitar.

 
De la Bruxelles, corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan.