Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa se pregăteşte de dezbatere

Miercuri seară, la ora 21 ora Parisului, are loc în Franţa unica dezbatere televizată între cei doi finalişti ai scrutinului prezidenţial. Timp de mai bine de două ore preşedintele-candidat Nicolas Sarkozy şi socialistul François Hollande vor aborda toate chestiunile importante – sociale, politice, diplomatice. UPDATE: Dezbaterea este transmisă în direct pe www.rfi.ro.

 

Toate detaliile au fost negociate de echipele celor doi candidati si au fost chiar consemnate într-un adevàrat contract semnat de cei doi finalisti. Temperatura de pe platoul de televiziune – între 19 si 20 de grade - realizatorul emisiunii, detaliile tehnice precum masa sau scaunele la care vor lua loc Nicolas Sarkozy si François Hollande, totul a fost negociat sub egida Consiliului superioar al audiovizualului. Realizatorul emisiunii – independent – va fi asistat de doi adjuncti, unul din fiecare tabàrà. Acestia vor fi însàrcinati sà verifice cà nicio imagine defavorabilà nu va fi difuzatà pe micul ecran. Dealtfel contraplanurile au fost interzise, nu vom putea deci vedea ce face unul dintre protagonisti în timp ce vorbeste celàlalt. Studioul unde se va derula “duelul” este si el cunoscut – el se aflà în periferia nordicà a Parisului. Masa la care vor lua loc doi este de exact doi metrii si jumàtate, din sticlà si cu câte o nisà decupatà pentru a làsa loc protagonistilor. Socialistul Hollande va sta în stânga ecranului, consevatorul Sarkozy în dreapta. Hollande va avea primul cuvânt de spus, Sarkozy ultimul.

Dezbaterea va fi una fàrà public si va fi animatà de doi jurnalisti, unul de la canalul privat TF1 altul de la postul public France 2. Cei doi colegi de-ai nostrii vor fi mult mai discreti decât la o emisiune politicà normalà, vor relansa doar discutiile sau vor cere mai multe detalii în anumite puncte precise abordate de unul sau altul dintre finalisti. Ei nu vor pune însà întrebàri, scopul fiind de a-i làsa pe cei doi candidati sà discute între ei timp de cel putin douà ore – e scris negru pe alb si acest detaliu. Jurnalistii vor fi însà atenti ca timpul de vorbire al celor doi sà fie exact acelasi, vor fi deci oarecum arbitrii duelului. In afarà de TF1 si France 2, emisiunea va fi pusà la dispozitie gratuit si difuzatà de toate canalele de televizune de stiri din Franta si de toate radiourile generaliste. Cu alte cuvinte audienta va fi enormà. In 2007, duelul dintre Nicolas Sarkozy si Ségolène Royal fusese urmàrit de peste 20 de milioane de francezi. Astàzi observatorii se asteaptà la o audientà mult mai mare.

Nicolas Sarkozy si François Hollande nu sunt le prima lor înfàtisare directà. In trecut cei doi s-au mai întâlnit déjà de patru ori. Fiind considerati de mass-media drept niste « clienti buni » si de statele majore ale partidelor lor respective drept niste oamenii de viitor, Sarkozy si Hollande s-au « duelat » pentru prima datà la televiziune în 1998. Ambii aveau 43 de ani în acea vreme si aveau o aceasi ambitie : sà urce cât mai repede în ierarhia partidului lor. Cei doi se cunoasteau demult déjà, se respectà reciproc si se tutuiesc în privat chiar dacà pe platourile de televiziune bàtàlia e feroce. Dacà Sarkozy s-a aràtat pânà acum mai bàtàios în aceste dueluri, atacurile sale au fost eschivate cu abilitate de Hollande care se foloseste adesea de umorul sàu pentru a-l destabiliza pe adversarul sàu. O armà pe care ar putea-o utilzia si astàzi searà candidatul socialist.

Chiar dacà nu sunt obligatorii – nu sunt înscrise în nicio lege francezà – aceste dezbateri între cele douà tururi ale prezidentialelor au devenit o traditie din 1974 încoace. Cu o singurà exceptie, în 2002, când conservatorul Jacques Chirac a refuzat sà discute cu celàlalt finalist, extremistul de dreapta Jean-Marie Le Pen. Acest gen de duel televizat nu are vreun impact major asupra intentilor de vot, cel mult o jumàtate de procent. De obicei alegàtorul aude si vede ce are chef sà audà si sà vadà si deci îl va considera pe “omul sàu” drept cel mai bun. Nu existà însà niciun studiu care sà arate cà ar exista “vreun efect dezbatere » asupra celor nedecisi.