Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, singură deocamdată în Mali

mali.jpg

Franţa, singură deocamdată în Mali

Luptele din Mali se intensifică. Încă 200 de soldaţi francezi şi 60 de blindate au ajuns ieri noapte venind dinspre Coasta de Fildeş, unde există baze militare franceze. Forţele terestre franceze avansează în prezent către nordul ţării. Oficialii francezi sunt însă nemulţumiţi de lipsa de interes a partenerilor europeni faţă de implicarea în acest conflict.

De altfel, joi, la reuniunea miniştrilor de Externe din Uniune, Parisul va cere „un sprijin minimal” din partea celor 27. Până acum, forţele terestre franceze erau cantonate în capitala Bamako. De ieri seară însă, militarii francezi şi coloana de blindate au început marşul către nordul ţării. Controlul asupra acestei regiuni a fost preluat în urmă cu nouă luni de jihadişti şi aceasta a fost şi zona vizată în principal de raidurile aviaţiei franceze.

Potrivit ministrului francez al Apărării, militarii francezi lovesc bazele de sprijin ale jihadiştilor şi se pregătesc apoi pentru lupte dificile în sudul ţării, unde s-au refugiat aceştia. Potrivit ministrului Le Drian, citat de „Le Monde”, aici s-ar concentra 1200-1300 de terorişti.


Franţa este însă singură deocamdată în războiul din Mali, notează şi „Le Figaro”. Deşi a avut parte de susţinere unanimă la Consiliul de Securitate al ONU, Parisul nu a obţinut niciun ajutor concret, la şase zile deja după declanşarea operaţiunii. Preşedintele François Hollande a recunoscut implicit absenţa europenilor prin explicaţia că Parisul are ca obiectiv să dea africanilor posibilitatea de a vâna teroriştii din Mali.

Şeful diplomaţiei, Laurent Fabius, a spus-o şi el discret: „Franţa nu are vocaţia de a acţiona singură”. Şi mai clar a spus-o Alain Vidalies, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, care a declarat că este regretabilă această mobilizare minimală a partenerilor europeni. Iar Jean-François Copé, liderul opoziţiei, s-a declarat îngrijorat că Franţa acţionează singură în Mali.


Acesta este şi motivul pentru care a fost convocată reuniunea miniştrilor de Externe ai Uniunii joi. Franţa ar dori să-şi asigure un sprijin minim al restului europenilor. România va fi reprezentată la această reuniune de şeful diplomaţiei, Titus Corlăţean. Deocamdată, România şi-a exprimat preocuparea cu privire la evoluţiile recente din regiune, dar nu a anunţat vreun ajutor pentru Hexagon.


Misiunea internaţională de susţinere a Mali, în principal africană şi autorizată de ONU – ar putea să fie lansată abia peste câteva luni, în contextul în care secretarul general al ONU a avertizat că aplicarea rezoluţiei trebuie să se facă urgent. Situaţia se degradează şi în plan umanitar: 150.000 de malieni s-au refugiat în statele vecine şi alţi 230.000 au fost strămutaţi în alte regiuni din Mali.
 

 EVENIMENTELE DIN MALI  ÎN DIRECT