Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa sprijină noua coaliţie a opoziţiei siriene

assad.jpg

Franţa sprijină noua coaliţie a opoziţiei siriene. DR

Franţa sprijină noua coaliţie a opoziţiei siriene. Iată ce declară ministrul francez al afacerilor externe, Laurent Fabius, aflat într-o vizită la Cairo, în Egipt. Capitala egipteană găzduieşte o reuniune ministerială cu participarea Uniunii Europene şi a ţărilor memebre ale Ligii Arabe. Marea preocupare este de fapt pregătirea perioadei post – Bachar al-Assad.

Parisul a avut mereu iniţiativa în ce priveşte sprijinirea opoziţiei siriene, a precizat Laurent Fabius la Cairo, salutînd în acelaşit timp faptul că diferitele facţiuni rebele şi diversele grupuri, curente şi clanuri insurecţionale au reuşit să se regrupeze. Tot ce-şi dorea comunitatea internaţională (cu excepţia Rusiei, a Chinei, a Iranului şi poate a altor cîtorva ţări) era exact acest lucru, ca să poată avea un interlocutor unic în Siria. Cele şase monarhii din zona Golfului reunite în aşa-zisul Consiliu de cocoperare al Golflului au mesr chiar mai departe şi au recunoscut coaliţia siriană ca fiind singurul reprezentant legitim al poporului sirian.

Doamna Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, a subliniat la Cairo că tragedia siriană este una care afectează nu doar această ţară ci şi întreaga regiune. In acest moment occidentalii sunt convinşi că mai devreme sau mai tîrziu regimul de la Damasc se va prăbuşi. Intr-un editorial publicat de ziarul le Monde se arată că Bachar al-Assad este din ce în ce mai izolat, dar există riscul ca prăbuşirea regimului său să se producă într-un moment cînd întreaga Sirie nu va fi decît un cîmp de ruine. Iată de ce comunitatea internaţională doreşte ca în momentul tranziţiei o nouă forţă politică să poată prelua destinele Siriei, chiar dacă ea va fi o ţară distrusă. Spectrul unui haos în Siria după căderea lui Bachar al-Assad provoacă îngrijorare, mai ales că “tranziţiile” sunt dificile şi în celelalte ţări arabe unde au avut loc schimbări de regim: Tunisia, Libia sau Egipt. Aflat ieri la Tripoli, ministrul francez de externe a avut ocazia să constate la faţa locului cît de greu se reconstruieşte Libia după alungarea de la putere a colonelului Ghaddafi. In octombrie anul trecut moartea dictatorului a fost ca o uşurare pentru poporul libian, un veritabil moment de euforie. Astăzi, însă, autorităţile libiene nu reuşesc să controleze teritoriul ţării şi zeci de miliţii armate îşi impun autoritatea în diverse regiuni, iar uneori se luptă între ele. Franţa este dispusă să ajute Libia în acest context, a spus Laurent Fabius la Tripoli, cu atît mai mult cu cît întreaga Uniunea Europeană este interesată ca imensele frontierele libiene să poată fi controlate. Libia a devenit un spaţiu prin care tranzitează imigraţia ilegală africană spre Uniunea Europeană, dar şi un spaţiu de trafic de tot felul în vecinătatea regiunii Sahel, veritabilă bază a multor grupuri teroriste. De notat că Laurent Fabius a fost însoţit în Libia şi de ministrul francez al redresării productive, Arnauld Montebourg, în condiţiile în care Franţa are şi interese economice în această ţară.