
Politică
Franţa - vast şantier în materie de deonotologie politică
jospin-0.jpg

Deontologia politică şi moralizarea vieţii politice sunt teme sensibile, despre care se vorbeşte mult dar care se concretizează rareori prin reforme concrete şi schimbări de atitudine pe teren. In România nici nu sunt sigur că unii oameni politici ştiu ce înseamnă cuvîntul deontologie, de unde şi necesitatea de a dezvolta acest subiect. Raportul evocat mai sus a fost realizat de o întreagă echipă de experţi în frunte cu fostul prim-ministru socialist Lionel Jospin. Munca lor de reflecţie şi dezbatere se concentrează într-un raport de 130 de pagini din care se desprind 35 de propuneri concrete.
Cotidianul Le Monde consideră că Franţa va cunoaşte un “big-bang” politic dacă toate aceste propuneri vor fi adoptate. Lionel Jospin şi echipa sa propun o reînnoire a democraţiei, o împrospătare şi ameliorare a practicilor democratice astfel încît cetăţeanul să înceapă să aibă din nou încredere în oamenii politici. Raportul pleacă de altfel de la observaţia că democraţia traversează o criză de încredere. De unde şi recomandările în vederea depăşirii acestei crize.
Concret, raportul propune în primul rînd o reformă privind acumularea de mandate. Mai precis, este semnalată incompatibilitatea dintre un mandat parlamentar cu o funcţie executivă locală (cum ar fi ceea de primar sau de preşedinte al unui consiliu regional). Raportul mai sugerează măsuri pentru prevenirea conflictului de interese în contextul exercitării unui mandat sau a unei funcţii politice.
Alte propuneri se referă la modificarea modul de scrutin legislativ şi senatorial, astfel încît să se poată ajunge la o mai bună reprezentare politică, demografică, precum şi în materie de paritate bărbaţi-femei. Seful statului ar urma să aibă un alt statut penal, ceea ce ar însemna că el ar putea fi judecat ca orice alt cetăţean al ţării, dar cu unele precauţii, totuşi. Ar urma să fie reformat şi consiliul constituţional astfel încît să nu mai există o confuzie între funcţiile juridice şi cele politice, ceea ce se întîmplă cînd un fost şef de stat este cooptat automat în acest organism.
Un adevărat şantier se deschide deci în materie de deontologie politică şi moralizare a vieţii politice în Franţa. Va avea curajul preşedintele François Hollande să se lanseze în această enormă şi curajoasă operaţiune, pe care a anunţat-o de altfel la ora la care era candidat la prezidenţiale? Rămîne de văzut, şi oricum lucrurile nu se vor face imediat, preşedintele va începe însă prin a se consulta cu partidele politice din Franţa.