Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frăţia Musulmană revendică victoria la alegerile din Egipt

fratia-musulmana-revendica-victoria-alegerile-egipt.jpg

Alegeri prezidenţiale în Egipt (Foto: RFI/Véronique Gaymard)

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a felicitat Egiptul pentru alegerile prezidenţiale pe care le-a numit "istorice", adăugând că Washingtonul este pregătit să colaboreze cu Guvernul instalat la Cairo. Numărătoarea voturilor a început. Frăţia Musulmană revendică deja victoria.

"Aşteptăm să colaborăm cu Guvernul egiptean ales democratic", a declarat Clinton într-un comunicat publicat de purtătorul său de cuvânt, în timp ce numărarea buletinelor de vot era în curs în noaptea de joi spre vineri, după primul tur al unor alegeri prezidenţiale foarte disputate de cei 12 candidaţi care doresc să-l succeadă pe Hosni Mubarak, înlăturat de o revoltă populară.

Cu câteva ore după închiderea secţiilor de vot, Frăţia Musulmană, principala forţă politică a ţării, a afirmat că Mohammed Morsi, candidatul său la preşedinţie, se află pe primul loc, conform primelor rezultate parţiale obţinute de la secţiile de vot.

Vineri dimineaţă, Frăţia Musulmană a anunţat oficial că Mohamed Morsi a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 30,8%. Contracandidatul său, Ahmad Shafik, ar fi obţinut 22,3%. Rezultatele parţiale ale votului confirmă în mare parte estimările făcute de Frăţia Musulmană.

Procesul de numărare va continua şi în week-end, luând în considerare că au fost aşteptaţi la vot 50 de milioane de alegători. Dacă niciunul dintre cei 13 candidaţi nu va obţine peste 50%, al doilea tur de scrutin va fi organizat în luna iulie. Preşedintele ales va putea să rămână în funcţie pentru cel mult două mandate consecutive de câte patru ani.