Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fregata "Regele Ferdinand", în misiune

fregata-regele-ferdinand.jpg

Fregata Regele Ferdinand

Fregata "Regele Ferdinand" a plecat vineri seară pentru a lua parte la operaţiunile NATO din Libia. La ceremonia organizată au participat mai mulţi oficiali, între care preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Şeful statului a menţionat că pentru prima dată după primul război mondial flota navală română este angajată într-o misiune reală de luptă.

"A venit timpul ca forţele navale să confirme că toate armele sunt capabile să îndeplinească misiuni NATO. Armata română este extrem de bine apreciată în Afganistan, foarte bine apreciată în Irak (...) iar azi sunt chemate forţele navale pentru o misiune importantă în Libia", a spus şeful statului.

Fregata, comandată de comandorul Mihai Panait, va avea la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 205 marinari şi va executa misiuni de impunere a embargoului asupra Libiei, în Marea Mediterană.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât, la 22 martie, participarea României cu forţe şi mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor împotriva Libiei.

Alături de România, la componenta maritimă a operaţiunii mai participă alte 11 state membre NATO.