Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frunda: Am primit cu satisfacţie profesională decizia CC privind comasarea; Guvernul este în dificultate

frunda-am-primit-satisfactie-profesionala-decizia-cc-privind-comasarea-guvernul-este-dificultate.jpg

Gyorgy Frunda cere organizarea separată a alegerilor locale de cele parlamentare.

Guvernul trebuie să modifice legea privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi să o pună în acord cu decizia Curţii Constituţionale. O spune la RFI senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, după ce Curtea a declarat neconstituţională comasarea. Frunda crede că dacă Guvernul va încerca să-şi asume din nou răspunderea, ar fi "o greşeală enormă, o sinucidere politică!".

Reporter: Cum aţi primit decizia CC privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor?

Gyorgy Frunda: Primesc vestea cu satisfacţie profesională, pentru că atât în cadrul dezbaterilor din grupurile parlamentare ale UDMR, cât şi în Consiliul Reprezentanţilor Uniunii şi pe urmă în public am spus că această comasare este neconstituţională. Mă bucură faptul că Curtea Constituţională a dat dovadă de independenţă şi de respectare a Constituţiei, infirmând zvonurile că lucrează sub o presiune politică.

 

Rep.: Ce ar trebui să facă mai departe Guvernul? USL îi cere demisia după verdictul CC.

G.F.: Nu demisia se dă pentru o decizie a Curţii Constituţionale. Trebuie revenit într-o albie constituţională, pe legea supusă dezbaterii CC. Adică în zilele viitoare, Guvernul trebuie să ia în considerare decizia Curţii, care este irevocabilă şi general obligatorie şi să modifice legea sau să aducă o nouă lege, în litera şi în spiritul deciziei CC. Alegerile trebuie să aibă loc separat, în opinia mea.

 

Rep.: Credeţi că Guvernul este pus în dificultate de faptul că o lege asupra căreia şi-a asumat răspunderea este declarată neconstituţională?

G.F.: Absolut, Guvernul este într-o dificultate! Se poate cere politic demisia Guvernului, dar Guvernul bineînţeles că nu va satisface această cerere. Moţiunea de cenzură este singurul instrument care obligă Guvernul să demisioneze, dar trebuie să modifice legea de urgenţă. Este în dificultate, pentru că eu cred că nici nu mai poate să-şi asume răspunderea şi cred că va avea înţelepciunea de a nu recurge la arma asumării răspunderii, ar fi o greşeală enormă, ar fi o sinucidere politică!

 
Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre decizia Curţii Constituţionale privind comasarea alegerilor