Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frunda: Declaraţia lui Antonescu e corectă. Băsescu nu ar risca însă a treia suspendare

frunda-declaratia-antonescu-e-corecta-basescu-nu-ar-risca-insa-treia-suspendare.jpg

Preşedintele Traian Băsescu, ameninţat din nou cu suspendarea (Foto: www.presidency.ro).

Preşedintele Traian Băsescu "nu ar risca să fie suspendat a treia oară", pentru că "nimeni din Europa nu l-ar mai apăra", spune într-un interviu la RFI senatorul UDMR, Gyorgy Frunda. "O asemenea suspendare ar fi absolut logică", în opinia sa. Frunda nu crede însă că Traian Băsescu va refuza să-l desemneze pe Victor Ponta premier, după alegeri, pentru că un asemenea gest "ar fi o ieşire din politică într-un mod nedemn".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat duminică la emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV, că Traian Băsescu va fi suspendat din nou, la sfârşitul acestui an, după alegerile parlamentare, dacă nu îl va numi premier pe Victor Ponta, în ipoteza în care USL câştigă alegerile.

Gyorgy Frunda consideră că declaraţia lui Antonescu este "din punct de vedere constituţional corectă. Potrivit prevederilor Constituţiei ţării, preşedintele trebuie să poarte discuţii cu grupurile parlamentare şi să facă o propunere pentru funcţia de prim-ministru grupului care poate asigura majoritatea. Mai mult, dacă un grup sau o alianţă şi acest lucru este prevăzut expres în Constituţie are majoritatea absolută în Parlament, deci mai mult de jumătate plus unu din mandatele totale ale Parlamentului, preşedintele nu are altă soluţie decât să-l numească pe cel propus de către grupul parlamentar respectiv. În situaţia în care nu face acest lucru, preşedintele îşi încalcă obligaţiile constituţionale, are conduită neconstituţională, care poate duce într-adevăr la suspendarea sa. Dar pentru acest lucru, cred că ar fi nevoie înainte de modificarea legii referendumului, să revenim pe plaja legală dinainte de martie sau aprilie 2012, când preşedintele putea fi suspendat cu jumătate plus unu din numărul voturilor celor care se prezintă la vot, nu cu jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor".

 

Traian Băsescu "nu va risca o nouă suspendare"

 

Gyorgy Frunda nu crede că preşedintele, "care a fost suspendat în fiecare mandat ar risca să fie suspendat a treia oară. Pentru o asemenea suspendare, nimeni din Europa nu l-ar mai apăra. O asemenea suspendare ar fi absolut logică, ar fi în baza principiilor democratice şi ale statului de drept ale UE, ale României. Nu cred ca preşedintele republicii să facă un asemenea gest şi să nu-l numească drept candidat la funcţia de premier pe cel propus de partidul care are mai mult de jumătate din locurile din Parlament. Ar fi o greşeală de neiertat, de neexplicat! Nu cred că ar face o asemenea greşeală preşedintele, ar fi o ieşire din politică într-un mod nedemn".

În opinia lui Gyorgy Frunda, "o asemenea suspendare ar trece, dar important pentru liniştea politică a ţării, pentru o viaţă politică normală, normal ar fi ca fiecare decident politic, partide parlamentare, majorităţi parlamentare, preşedinte în persoană, prim-ministru, Guvern, toţi să respecte Constituţia şi atunci nu vom ajunge acolo".

 
Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre o eventuală suspendare a preşedintelui Traian Băsescu