Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frunda: România nu este stat naţional. UDMR ar putea vota împotriva modificării Constituţiei

frunda-romania-nu-este-stat-national-udmr-ar-putea-vota-impotriva-modificarii-constitutiei.jpg

UDMR cere eliminarea sintagmei "stat naţional" din Constituţia României.

UDMR nu renunţă la dorinţa ca sintagma "stat naţional" să fie eliminată din Constituţia României. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda spune într-un interviu la RFI că "România nu este stat naţional". Formaţiunea maghiară poate "să voteze împotriva Constituţiei", dacă sintagma "stat naţional" nu este eliminată, precizează Frunda.

Gyorgy Frunda face apel la istorie, pentru a justifica necesitatea eliminării sintagmei "stat naţional" din Constituţia României: "Imediat după primul Război Mondial, toate statele europene s-au declarat a fi naţionale, unele chiar înainte de primul Război Mondial. După al doilea Război Mondial, la mijlocul anilor '50, Franţa, care este inventatorul sintagmei de naţional, naţiune, stat naţional a renunţat a se autodefini în Constituţia franceză ca stat naţional".

În opinia senatorului UDMR, "această definire se bate cap în cap cu alte prevederi din Constituţia României, care acordă drepturi minorităţilor naţionale din România. Cum pot să definesc România ca stat naţional, dacă numai la cinci articole mai jos recunosc că în România există minorităţi naţionale, cărora le garantez dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimării identităţii naţionale? Cum pot să trăiesc într-un stat naţional, dacă eu asigur minorităţilor naţionale să-şi folosească limba în administraţie publică, în învăţământ şi aşa mai departe? Cum pot să definesc statul român ca stat naţional, dacă statul român, la ora actuală membru al UE recunoaşte puterea de decizie a Comisiei Europene de la Bruxelles sau a Curţii Europene de la Strasbourg, în domenii care până acum caracterizau exclusiv statul naţional?".

 

Problema statului naţional "ţine de educaţie"

 

Gyorgy Frunda consideră că problema statului naţional este una ce ţine de educaţie. "Problema este de educaţie, de percepere. Din 1920 şi până astăzi, toţi românii au fost crescuţi, educaţi în spiritul statului naţional. Este o problemă greu acceptabilă din punct de vedere psihologic, dar acesta este adevărul, România nu este un stat naţional", declară senatorul.

UDMR poate "să voteze împotriva Constituţiei", dacă sintagma "stat naţional" nu este eliminată din legea fundamentală, spune Gyorgy Frunda. "Să voteze împotriva Constituţiei, ceea ce va dovedi o consecvenţă politică, o nerecunoaştere a acestui caracter al statului. Dar vă spun, dacă veţi studia Constituţiile europene, veţi vedea că sunt două sau trei excepţii în toată Europa asta mare de state care se declară naţionale, de exemplu slovacii, care s-au format acum ca stat naţional, ei au mai fost în perioada celui de-al doilea Război Mondial o scurtă perioadă şi acum se definesc din nou ca stat naţional. Sau croaţii, dacă ştiu eu bine… Dar marile naţii, Italia, Franţa şi alţii au renunţat la definirea statelor lor ca şi state naţionale şi acest lucru este normal într-o Europă în care multiculturalismul şi multietnia sunt prezente în fiecare stat şi în care demersurile, scopurile politice sunt întemeierea Statelor Unite ale Europei sau Statelor Federale ale Europei, nicidecum un ansamblu de state naţionale, care să lupte între ele", explică Gyorgy Frunda.

UDMR a depus un amendament la modificarea Constituţiei, prin care propune eliminarea sintagmei "stat naţional", un deziderat mai vechi al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.

Cei mai mulţi lideri ai PDL, UNPR, PSD şi PNL au respins iniţiativa UDMR.

 
Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre eliminarea sintagmei "stat naţional" din Constituţie