Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frunda: Şansele unei aderări parţiale la Schengen în 2012 sunt foarte mici, sub 50%!

frunda-sansele-unei-aderari-partiale-schengen-2012-sunt-foarte-mici-50.jpg

România ar putea primi luna aceasta o veste privind Schengen, de la Consiliul JAI.

România are şanse "foarte mici" să obţină o aderare parţială la Schengen în acest an, spune într-un interviu la RFI senatorul UDMR, Gyorgy Frunda. El consideră că declaraţiile comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding sunt uneori "prea dure", ceea ce "nu este prea diplomatic şi nu este uzual la nivelul UE", în opinia parlamentarului.

Gyorgy Frunda aminteşte că "există o decizie a Comisiei Europene, potrivit căreia România şi Bulgaria intră la pachet (în Spaţiul Schengen-n.r.). Deci pe mine nu mă neliniştesc declaraţiile făcute de domnul Barroso la Sofia, pentru că-i normal să vorbească la Sofia de Bulgaria şi la Bucureşti de România. La Bucureşti, dânsul şi-a arătat reţinerile, dar nu a exclus ca România să intre în două trepte în Spaţiul Schengen, deci nu cred că va exista un tratament diferenţiat pentru Bulgaria decât pentru România".

În ceea ce o priveşte pe Viviane Reding, "ea nu poate fi numită în nici un caz, nu poate fi acuzată de o prietenie sau cel puţin de imparţialitate faţă de actualul Guvern al României. Există o critică uneori prea dură, prea directă din partea domniei sale la adresa actualului Guvern, ceea ce nu este prea diplomatic şi nu este uzual la nivelul UE, dar cred că această problemă se poate rezolva printr-o comunicare bună, printr-o politică externă bună şi prin explicarea situaţiei din România la Bruxelles", spune Gyorgy Frunda.

Întrebat ce şanse sunt ca România să obţină o aderare parţială în acest an la Schengen, Gyorgy Frunda a răspuns: "Mici, foarte mici! Sub 50%".

Premierul Victor Ponta a spus duminică seară, la Realitatea TV, că Viviane Reding face declaraţii "de week-end", "după ureche" şi despre lucruri pe care "nu le cunoaşte".

Întrebat de moderator cum comentează declaraţia comisarului european pentru Justiţie cum că în România a avut loc un puci parlamentar, pe care l-a ştiut şi FMI, premierul a afirmat că Reding nu este în măsură să exprime o opinie avizată.

Comisia Europeană urmăreşte în continuare foarte atent situaţia politică din România, după "un fel de puci parlamentar", afirma recent Viviane Reding, precizând că nu ar fi surprinsă dacă integrarea României în Schengen ar fi amânată, conform unui interviu acordat Le Monde.

Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Schengen