Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frunda: Dacă USL va avea 50%, ne va închide uşa în nas, dacă nu, va fi foarte drăguţă cu noi

frunda-usl-va-avea-50-ne-va-inchide-usa-nas-nu-va-fi-foarte-draguta-noi.jpg

Gyorgy Frunda nu exclude o alianţă post-electorală cu USL.

Gyorgy Frunda spune la RFI că îşi face "probleme serioase pentru intrarea în Parlament a UDMR-ului". Senatorul UDMR mai declară că după alegerile din 2012, dacă USL va avea 50%-51% "sigur nu va apela" la formaţiunea maghiară, dar dacă va avea 48%, "cu siguranţă va apela", pentru că ştie că "poate avea încredere" în UDMR.

"Prima problemă a UDMR-ului este să fie în Parlament", afirmă Gyorgy Frunda. "Eu îmi fac probleme cu prezenţa noastră în Parlament. Pe de o parte, vom plăti preţul guvernării. Or omul mediu, cetăţeanul de rând simte că trăieşte mai prost în 2012 decât a trăit în 2008, iar această factură electorală trebuie plătită. Doi: UDMR-ul va avea ca adversari în cadrul comunităţii maghiare partidele domnilor Tokes şi Sasz, care deja atacă de foarte multe ori imoral UDMR-ul şi neadevărat, iar aceste atacuri vor fi mult mai înteţite, mult mai agresive în perioada următoare, iar rezultatul va fi că alegătorul, care până acum vota UDMR-ul, o parte dintre ei vor fi dezamăgiţi, scuzaţi-mi expresia, scârbiţi de lupta politică şi pur şi simplu nu vor merge la alegeri. Şi să nu uitaţi că cel puţin 60%-70% din electoratul nostru reprezintă pensionari, pensionarii care au avut cel mai mult de pierdut, de la spital la încălzirea electrică, pe ei îi interesează mult mai puţin perspectivele viitoare, învăţământul sau celelalte aspecte, aşa că eu îmi fac probleme serioase pentru intrarea în Parlament a UDMR-ului", spune senatorul UDMR.

"Interesul nostru, al comunităţii maghiare, dar şi al majorităţii române este ca această comunitate maghiară să aibă o reprezentare parlamentară", precizează Gyorgy Frunda.

 

O alianţă post-electorală cu USL nu este exclusă

 

Parlamentarul UDMR nu exclude o eventuală alianţă post-electorală cu USL: "În ceea ce priveşte alianţe post-electorale, istoria din ultimii 20 de ani ai României ne-a învăţat că se apelează la UDMR atunci când este nevoie de UDMR. N-am fost niciodată în situaţia ca să existe o alianţă de peste 50% şi să fie invitat UDMR-ul să ia parte la această alianţă. Dacă există o alianţă undeva între 45% şi 50%, atunci alianţa respectivă ştie că UDMR-ul este un partener loial, fidel, corect, format din oameni experimentaţi, buni profesionişti, pe care se poate conta. (…) Dacă USL va avea 50%-51%, sigur nu va apela la noi, dacă va avea 48%, cu siguranţă va apela la noi, pentru că ştie că poate avea încredere în noi. (…) Dacă vor avea 50%, ne vor închide uşa în nas, dacă vor avea 48%, vor fi foarte drăguţi cu noi".

Lideri ai Uniunii Social Liberale au declarat în repetate rânduri că ar prefera ca USL să guverneze fără UDMR, dacă Uniunea Social Liberală va câştiga alegerile din acest an.

 
Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre alianţele UDMR după alegerile din 2012