Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Funeriu: Andronescu ar trebui să fie contemporană cu noi; nu poţi avea Bacalaureat de frizerie, aşa cum nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie!

funeriu-andronescu-ar-trebui-sa-contemporana-noi-nu-poti-avea-bacalaureat-frizerie-asa-cum-nu-poti.jpg

Daniel Funeriu: Legea privind BAC-ul profesional nu este nici oportună, nici corectă.

"Este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea şcolii. Legea privind BAC-ul profesional este inoportună şi incorectă, pentru că dă naştere unui Bacalaureat second-hand. Să nu vindem iluzii copiilor!". Iată ce spune într-un interviu la RFI consilierul prezidenţial pentru Educaţie, Daniel Funeriu, criticat de ministrul Ecaterina Andronescu pentru că l-ar fi dezinformat pe preşedinte, care a trimis legea privind BAC-ul profesional la reexaminare în Parlament.

Daniel Funeriu declară că "acceptarea modificării modului de desfăşurare a Bacalaureatului la o lună după începerea anului şcolar doar pentru că avem campanie electorală în acest an nu putea să fie sustenabilă. Dacă dvs. cunoaşteţi vreo ţară din Europa, care a modificat modul de desfăşurare a Bacalaureatului la o lună după ce a început anul şcolar, vă rog să-mi spuneţi, pentru că eu nu ştiu să se fi întâmplat aşa ceva în ultimii 40 de ani în Europa".

Un lucru "şi mai grav" în opinia consilierului prezidenţial este că "chiar această lege prevedea faptul că modul de desfăşurare a Bacalaureatului şi conţinutul materiei care se dă se face public la începutul anului şcolar. Am început şcoala de o lună. Deci ministerul ar fi trebuit să încalce legea, pentru că ar fi trebuit la o lună după ce începe anul şcolar să spună care este modul în care se desfăşoară Bacalaureatul. Inacceptabil! Multă, multă instabilitate!".

 

"Nu poţi avea Bacalaureat de frizerie"

 

Daniel Funeriu spune că "elevii care termină liceul şi care nu au Bacalaureatul, elevii de la liceele industriale care termină liceul şi nu au Bacalaureatul, ei au cu toţii o diplomă de certificare a calificării profesionale. Toţi aceşti elevi au la această oră certificatul de calificare profesională, lucru puţin ştiut. Altfel spus, un elev care termină liceul, un liceu tehnologic are o diplomă de certificare a calificării profesionale de frizer, altul are de dulgher, altul are de tinichigiu şi aşa mai departe. Or nu poţi să certifici prin Bacalaureat o calificare profesională, de exemplu Bacalaureat de frizerie, tot aşa cum nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie, poţi să ai un doctorat de studiul materialelor, dar nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie!".

 

Funeriu: Nu cred că cineva te angajează dacă ai o diplomă fără valoare

 

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara marţi seară la RFI că "preşedintele a fost dezinformat de consilierul domniei sale pe educaţie, care-şi imaginează că legea pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea nu este deloc perfectibilă".

În replică, Daniel Funeriu afirmă că şi-ar dori "foarte mult ca doamna Andronescu să decidă în sfârşit că vrea să fie contemporană cu noi, contemporană cu anul 2012. Să ne înţelegem, nu cred că cineva în România te mai angajează astăzi doar pentru că ai o diplomă fără valoare. Dacă urmezi logica doamnei Andronescu, înţelegi aşa: avem 120-130 de mii de copii care n-au luat BAC-ul pentru că n-au învăţat, toţi aceşti copii au un certificat de competenţă profesională, pentru că au învăţat ceva la liceu şi acum, pentru că n-au învăţat, să le dăm Bacalaureatul. Dacă asta este logica, atunci vă spun următorul lucru: în data de 9 decembrie, românii vor avea de ales între cineva care vrea să dea diplome fără valoare la tot poporul şi cineva care vrea să dea formare profesională, o meserie corectă fiecăruia".

În opinia lui Funeriu, "nu este nici un motiv pentru care să existe un astfel de tip de Bacalaureat second-hand (...). Această lege nu este nici oportună şi nici corectă, pentru că ar bulversa tot acest sistem de recunoaştere a diplomelor".

Daniel Funeriu precizează că l-a sfătuit pe preşedintele Traian Băsescu în acest sens: "Bineînţeles că am susţinut această poziţie, nu mă ascund, dar cred că este decizia corectă. Dacă cineva vrea să dea diplome fără nici o valoare, sigur, poate să o facă, însă eu nu o să-mi asum niciodată să vindem iluzii copiilor, să le dăm o diplomă de Bacalaureat care nu înseamnă nimic!".