Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Furia Ankarei: Turcia îşi recheamă ambasadorul de la Paris

furia-ankarei-turcia-isi-recheama-ambasadorul-paris.jpg

Adunarea Naţională din Franţa a adoptat legea ce pedepseşte negarea genocidului armean.

Deputaţii francezi au adoptat proiectul de lege ce-i pedepseşte pe cei care neagă genocidul Turciei împotriva armenilor în 1915. Autorităţile de la Ankara sunt de-a dreptul furioase şi au anunţat retragerea ambasadorului turc la Paris.

Proiectul de lege privind genocidul turc împotriva armenilor a fost aprobat cu o foarte puternică majoritate, prin ridicarea mâinii.

Textul arată că o persoană care neagă genocidul turc împotriva armenilor va face un an de închisoare şi va plăti o amendă de 45.000 de euro. Pentru a fi adoptat definitiv, proiectul privind negarea genocidului împotriva armenilor trebuie să fie adoptat şi de Senatul francez.

Parisul a recunoscut în 2001 existenţa genocidului armenilor în perioada 1915-1917. Mii de persoane au manifestat joi în faţa Adunării Naţionale a Franţei, în semn de protest faţă de adoptarea acestui proiect de lege.

Genocidul armean, un joc electoral în Franţa

Preşedintele Nicolas Sarkozy are de ţinut o promisiune. În 2007, el i-a asigurat pe cei 500.000 de armeni care trăiesc în Franţa că va susţine pedepsirea negării genocidului armean. Într-un interviu pentru cotidianul Le Monde, şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, s-a arătat "surprins" de iniţiativa franceză. El afirmă că preşedintele Sarkozy i-a promis premierului turc Recep Erdogan că va abandona acest demers. "Noi vedem această iniţiativă ca un atac la adresa istoriei Turciei", declară Davutoglu.

Ştefan Popescu:

Guvernanţii turci au ameninţat Franţa cu sancţiuni diplomatice, economice şi culturale. Textul de lege adoptat însă de camera inferioară a parlamentului de la Paris a fost picătura care a umplut paharul: relaţiile dintre Paris şi Ankara nu sunt bune de câţiva ani, de când preşedintele  Nicolas Sarkozy a spus clar că ţara sa este contra intrării Turciei în Uniunea Europeană. În numele coerenţei politice şi culturale, şeful statului a precizat că îi va fi greu să explice elevilor francezi la orele de geografie că “Europa se învecinează cu Siria şi cu Iranul”.

Ameninţările puţin diplomatice ale Ankarei nu i-au intimidat pe deputaţii de la Paris, care au adoptat legea privind interzicerea negării genocidului armean cu largă majoritate. Preşedintele  Nicolas Sarkozy şi-a declarat public susţinerea pentru lege. Gratitudinea Armeniei a fost exprimată de ministrul armean al Afacerilor Externe, Edouard Nalbandian, şi de reprezentanţii comunităţii armene din Franţa, o comunitate importantă ce numără mai bine de jumătate de milion de persoane şi care a dat mult culturii franceze. Charles Aznavour este unul dintre exemplele cunoscute şi la noi.

Turcia nu recunoaşte genocidul la adresa armenilor în 1915 şi susţine că uciderea în masă a armenilor este o consecinţă directă a primului Război mondial şi nu un genocid voluntar, orchestrat de Imperiul Otoman, devenit Turcia în 1923.