Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Furie în Egipt, după discursul lui Mubarak

egipt-reuters-yannis-behrakis.jpg

Egiptenii cer demisia preşedintelui Hosni Mubarak (Foto : Reuters / Yannis Behrakis).

Hosni Mubarak a părăsit Cairo, anunţă două canale de televiziune. Un post israelian precizează că Mubarak s-ar afla în staţiunea Sharm el-Sheikh. Armata din Egipt anunţă că va garanta alegeri libere şi corecte, precum şi reformele promise de şeful statului. Refuzul preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak de a demisiona din funcţie nemulţumeşte însă masele de protestatari. Ample manifestaţii au loc vineri, 11 februarie, la Cairo. Între timp, Casa Albă spune că transferul de putere în Egipt nu este credibil.

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak ar fi părăsit capitala Cairo, potrivit posturilor de televiziune israelian Channel 10 şi arab Al-Arabiya. Televiziunea israeliană anunţă că Mubarak s-ar afla în Sharm el-Sheikh, pe litoralul Mării Roşii, unde deţine o vilă.

Între timp, armata egipteană a anunţat vineri, 11 februarie, că va garanta reformele promise de preşedintele Hosni Mubarak. Ea solicită revenirea la normal a situaţiei din ţară.

Armata dă asigurări că va garanta "alegeri libere şi transparente, în lumina amendamentelor constituţionale decise" şi avertizează "împotriva oricărui afront la adresa securităţii naţionale şi a cetăţenilor".

Zeci de mii de manifestanţi s-au reunit vineri în Piaţa Tahrir din Cairo şi pe străzile din apropierea Parlamentului. Mitinguri au avut loc în cursul dimineţii şi în faţa palatului prezidenţial şi a clădirii televiziunii publice.

Manifestanţii egipteni pregătesc cele mai ample proteste organizate de la declanşarea mişcării de contestare a regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak.

Şeful statului a anunţat într-un discurs televizat joi seară că i-a delegat prerogativele prezidenţiale vice-preşedintelui Omar Suleiman, dar nu a vorbit despre o eventuală demisie din funcţia de preşedinte.

Mii de persoane au participat la un protest mai puţin obişnuit, în noaptea de joi spre vineri : ei s-au culcat pe jos în Piaţa Tahrir, unde un grup de voluntari a montat barăci de lemn, cu băi şi duşuri.

Opozanţii regimului au blocat în cursul nopţii accesul către sediul Parlamentului, iar alte câteva mii de persoane au înconjurat sediul radio-televiziunii oficiale.

Noile evoluţii de la Cairo au ecouri peste Ocean : Statele Unite consideră că Egiptul trebuie să suspende starea de urgenţă, iar Guvernul trebuie să evite măsurile violente.

"Poporului egiptean i s-a spus că a avut loc un transfer de autoritate, dar încă nu este clar dacă această tranziţie este imediată, semnificativă sau suficientă. Prea mulţi egipteni nu sunt convinşi că Guvernul este serios în ceea ce priveşte o tranziţie reală către democraţie şi este responsabilitatea Guvernului să vorbească în mod clar poporului şi lumii", declară preşedintele american, Barack Obama. Transferul de putere nu este credibil încă, mai anunţă Casa Albă.

Mohamed ElBaradei, reprezentant al Opoziţiei egiptene scrie pe contul său de Twitter că Egiptul "va exploda", iar armata trebuie să intervină pentru "a salva ţara".

ElBaradei propusese joi ca Hosni Mubarak să cedeze puterea unui consiliu format din trei persoane şi unui Guvern de uniune naţională.