Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi acceptă o comisie internaţională în Libia

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Muammar Gaddafi arată semne de colaborare cu instituţiile internaţionale, care cer insistent oprirea violenţelor din Libia. Liderul de la Tripoli cere trimiterea unei comisii de anchetă "a Naţiunilor Unite sau a Uniunii Africane", pentru a evalua situaţia din ţara sa. Într-un interviu acordat unui săptămânal francez, Gaddafi a subliniat că va permite acestei comisii să meargă oriunde pe teritoriul Libiei pentru a analiza situaţia.

"Dacă Franţa doreşte să coordoneze şi să conducă această comisie de anchetă, voi fi în favoarea" acestui lucru, a dat asigurări liderul libian. El a cerut totodată ca sancţiunile emise de ONU împotriva sa şi a apropiaţilor săi să fie suspendate. Consiliul de Securitate a adoptat în urmş cu o săptămâna o rezoluţie care impune sancţiuni severe lui Muammar Gaddafi, familiei sale şi anturajului său, inclusiv blocarea bunurilor şi o interdicţie de călătorie.

Colonelul i-a descris din nou pe insurgenţi ca fiind manipulaţi, după ce au "gustat aceste pilule halucinogene" distribuite de membri al-Qaida "veniţi din Irak, Afganistan sau Algeria".

Dictatorul libian continuă: "Nu am tras niciodată asupra poporului meu! Aici, în Libia, nu s-a tras asupra nimănui. Comisia de anchetă o va arăta".

În condiţiile în care forţele sale au lansat o ofensivă sângeroasă pentru a prelua controlul oraşelor din vest controlate de insurgenţi, el a asigurat: "Noi, până în prezent, nu am luat decizia de a ataca". El i-a acuzat pe insurgenţi, în special cei din Benghazi, că "terorizează populaţia".

"Autorităţile militare îmi spun că este posibil să încercuiască grupuri pentru a le lăsa să dispară şi să se epuizeze puţin câte puţin", a indicat el.

Gaddafi ameninţă Europa cu un val de acte teroriste

Adresându-se occidentalilor şi în primul rând francezilor, colonelul a avertizat din nou cu privire la riscul unei imigraţii masive şi al terorismului islamic. "Noi am ajutat mult în ultimii ani. Atunci de ce, acum că suntem într-o luptă împotriva terorismului aici în Libia, nu vin să ne ajute în schimb".

El evocă o dublă evoluţie în cazul în care Europa îl lasă să fie înlăturat de la putere.

"Veţi avea imigraţie, mii de oameni care vor invada Europa din Libia. Şi nu va mai fi nimeni să-i oprească", spune Kadhafi.

"Îl veţi avea pe ben Laden la porţile voastre (...). Va fi un jihad islamic în faţa voastră, în Mediterana. Vor ataca a 6-a flotă americană, vor fi acte de piraterie aici, la porţile voastre, la 50 de kilometri de frontierele voastre", a ameninţat el.

"Ceea ce vreau să vă fac să înţelegeţi este că situaţia e gravă pentru întregul Occident şi toată Mediterana. Cum de nu văd liderii europeni acest lucru?", a întrebat el.