Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi acceptă planul de pace al Uniunii Africane

gaddafi-muammar-reuters-max-rossi.jpg

Liderul libian, Muammar Gaddafi (Foto: Reuters/Max Rossi)

Regimul liderului libian, Muammar Gaddafi a acceptat "foaia de parcurs" propusă de Uniunea Africană, pentru a găsi o soluţie paşnică la conflictul din Libia, a declarat duminică preşedintele sud-african Jacob Zuma, aflat la Tripoli.

"Soluţia propusă va fi detaliată într-un comunicat", spune Zuma, fără a preciza când va fi făcut public acest document.

El a explicat că alte "obligaţii" îl fac să plece din Libia chiar duminică noaptea. În schimb, ceilalţi membri ai delegaţiei urmează să petreacă noaptea la Tripoli şi se vor duce luni, 11 aprilie, la Benghazi, bastion al rebelilor libieni, situate la o mie de kilometri est de Tripoli, pentru a încerca să convingă insurecţia să depună armele.

Misiunea se anunţă delicată, întrucât şefii rebeliunii au respins orice încetare a focului ce implică menţinerea la putere a lui Gaddafi sau a fiilor lui.

Delegaţia Uniunii Africane a venit în Libia să pledeze pentru încetarea luptelor, care s-au soldat cu cel puţin 23 de morţi începând de sâmbătă la Ajdabiya (est) şi Misrata (vest).

NATO a evocat o situaţie "disperată" în cele două oraşe şi a promis că va continua bombardamentele, pentru a dezarma regimul libian.

Colonelul Gaddafi a primit în cortul său, la reşedinţa sa din Bab al-Aziziya, delegaţia Uniunii Africane, formată din preşedinţii Jacob Zuma (Africa de Sud), Amadou Toumani Toure (Mali), Mohamed Ould Abdel Aziz (Mauritania) şi Denis Sassou Nguesso (Congo), precum şi pe ministrul ugandez al Afacerilor Externe, Henry Oryem Okello.