Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi ameninţă coaliţia internaţională

Liderul libian Muammar Gaddafi ameninţă coaliţia internaţională, după prima zi în care forţele armate din Franţa, SUA şi Marea Britanie au bombardat obiective militare libiene. “Vom lupta până la moarte împotriva trădătorilor. Suntem pregătiţi pentru un război lung”, a ameninţat Gaddafi într-un discurs difuzat duminică la postul public de radio. Liderul libian a afirmat că “va înarma populaţia loială lui şi că îi va şterge de pe faţa pământului pe trădătorii americani, francezi şi britanici”.

"Noi suntem învingătorii, voi sunteţi învinşii. Noi nu ne vom retrage de pe câmpul de bătălie pentru că ne apărăm teritoriul şi demnitatea", a declarat Gaddafi, care a avertizat Occidentul că nu îl va lăsa să exploateze petrolul libian, relatează AFP.

"Reveniţi la raţiune. Gândiţi-vă că veţi fi înfrânţi oricum", a declarat Kadhafi, adresându-se coaliţiei.

Colonelul Muammar Kadhafi, al cărui regim este contestat de la jumătatea lui februarie, a ameninţat, de altfel, că va "termina" orice colaborator cu străinătatea.

"Vom termina orice trădător şi colaborator cu ţările cruciate Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite, la Benghazi (est) şi oriunde altundeva", a declarat el.

Gaddafi cere o reuniune ONU

Libia a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, după ce forţele internaţionale au lansat operaţiuni militare împotriva armatei lui Muammar Gaddafi.

Regimul libian a anunţat şi că va considera nulă Rezoluţia 1.973 emisă de ONU, referitoare la impunerea unei zone de interdicţie aeriană asupra Libiei. “Avem dreptul de a ne utiliza propria aviaţie”, au afirmat autorităţile libiene.

Gaddafi a ameninţat că va ataca obiective civile şi militare din Mediterana şi a afirmat că va deschide depozitele de armament libiene, pentru apărarea ţării.

El a mai acuzat că cel puţin 48 de persoane au murit în urma raidurilor aeriene şi atacurilor cu rachete lansate de coaliţia internaţională în mai multe oraşe din Libia.