Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi ameninţă ONU

Liderul libian Muammar Gaddafi a avertizat, sâmbătă, Parisul, Londra şi ONU că vor regreta orice ingerinţă în afacerile interne ale Libiei, a anunţat un purtător de cuvânt al regimului, citat de AFP. Ameninţarea vine în ziua în care liderii mondiali se reunesc la Paris pentru a decide dacă intervin militar asupra Libiei, care este suspectată că nu a respectat directivele ONU şi a continuat luptele cu rebelii.

Muammar Kadhafi le-a adresat un mesaj "urgent" preşedinţilor american şi francez, Barack Obama şi Nicolas Sarkozy, premierului britanic David Cameron şi secretarului general al ONU Ban Ki-Moon, a anunţat sâmbătă un purtător de cuvânt al regimului.

În mesajul adresat preşedintelui Obama şi liderului ONU, Kadhafi afirmă: "Tot poporul libian este cu mine şi sunt pregătiţi să moară pentru mine, bărbaţii, femeile şi copiii".

« Totul este gata pentru o actiune militarà în Libia » afirma vineri la rândul său Alain Juppé, ministrul francez de externe.

Pe de altă parte, liderul rebelilor libieni cere « punerea în pratică a rezoluţiei ONU care autorizează recurgerea la forţă. În cazul în care comunitatea internaţional nu intervine deîndată, vom asista chiar azi la o catastrofă la Benghazi, fieful rebelilor » spune el. Forţele loiale colonelului Gaddafi afirmă dimpotrivă că au fost atacate de rebeli în ciuda instaurării armistiţiului.

Eventualul rol pe care l-ar putea juca NATO într-o intervenţie militară este o altă chestiune dezbătută la Paris între presedintele Nicolas Sarkozy şi premierul britanic David Cameron. Cei doi lideri, vârf de lance în campania împotriva autorităţilor de la Tripoli, au păreri divergente, Sarkozy preferând să nu implice direct Alianţa într-o ipotetică operaţiune militară.

Oricare ar fi însă rezultatul analizelor făcute de participanţii la summitul de la palatul Elysée, o certitudine există: impunerea unei zone de excluziune aeriană deasupra Libiei se va decreta în orele ce vin.