Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi nu abandonează puterea

gaddafi-nu-abandoneaza-puterea.jpg

În Libia Gaddafi nu abandonează puterea.Gianluigi Guercia / AFP

O misiune de mediere africană s-a aflat zilele acestea la Tripoli şi  la Benghazi, în timp ce Italia inaugurează un serviciu consular în capitala libiană. Liderul Muammar Gaddafi nu abandonează puterea, în ciuda presiunilor care continuă să fie lansate asupra sa.

Este limpede că Muammar Gaddafi nu crede în toate propunerile sau promisiunile care i s-au făcut. El ştie că exilul, chiar dacă acceptă această soluţie, nu va fi decât anticamera unei viitoare înfăţişări în faţa unui tribunal internaţional. Preşedintele sud-african Jacob Zuma, care s-a aflat ieri la Tripoli, o confirmă. Muammar Gaddafi declară că acceptă orice scenariu de tranziţie spre democraţie, inclusiv alegeri libere, cu condiţia ca el să rămână activ pe plan politic şi să participe într-un fel sau altul la transformările care ar urma.

Dictatorul de la Tripoli pare să-şi fi însuşit unul din principiile vehiculate de cubanezul Fidel Castro: în interiorul revoluţiei, spunea el, totul e posibil, împotriva ei, nimic. "Împreună cu mine, pare să spună Muammar Gaddafi, orice scenariu e posibil, fără mine nimic". Când mediatorii africani spun că soluţia la criza libiană nu poate fi numai militară, afirmaţia are motive să-i convină de minune lui Muammar Gaddafi.

Ca şi criticile formulate de Jacob Zuma la adresa Alianţei Atlantice. El acuză NATO că i-a sabotat, prin intensificarea bombardamentelor, încercările de mediere. Din acest punct de vedere trebuie să-l înţelegem şi pe liderul sud-african: cum să devină credibilă medierea sa în numele comunităţii internaţionale când avioanele franceze şi britanice continuă să bombardeze buncărele de la Tripoli, în speranţa că Muammar Gaddafi s-ar putea afla într-unul dintre ele?

În cotidianul LE MONDE o întreagă analiză îi este consacrată liderului libian sub următorul titlu: "De ce operaţiunile aliate întârzie să ducă la rezultatul scontat, altfel spus la abandonarea puterii de către Gaddafi?"

El pare din ce în ce mai izolat în orice caz. Opt noi ofiţeri de rang înalt, printre care cinci generali, au decis să treacă de partea insurgenţilor şi au lansat un apel şi în direcţia altor comandanţi militari să le urmeze exemplul.

Aflat astăzi la Benghazi, unde a inaugurat un serviciu consular, ministrul italian al afacerilor externe, Franco Frattini, declara că Muammar Gaddafi este "terminat". Colaboratorii săi apropiaţi l-au părăsit, el nu mai beneficiază de sprijin internaţional, liderii grupului G8 i-au cerut să plece, ceea ce înseamnă că până şi ruşii, aliaţii săi tradiţionali, au rupt dialogul cu el.

Chiar şi ţările africane unde Gaddafi a investit masiv în ultimii ani încep să se distanţeze de el... Sancţiunile economice decretate împotriva sa şi a regimului pe care îl reprezintă încep să-şi facă efectul şi, în plus, presiunea militară asupra sa se intensifică... Şi totuşi Gaddafi nu cade. Aproape să ne vină să credem că ne aflăm în faţa unui mare mister.

Analiştii cei mai optimişti spun că toate aceste elemente îşi vor spune cuvântul la un moment dat. Plecarea lui Gaddafi a devenit o chestiune de zile, regimul său se poate prăbuşi în orice moment. Pentru unii lideri occidentali mult mai problematic apare acum vidul de putere care s-au putea face simţit în Libia după plecarea dictatorului.

Franco Frattini rezuma astăzi în felul următor situaţia: "Trebuie să menţinem presiunea militară şi să întărim sancţiunile economice astfel încât să garantăm caracterul ireversibil al mişcării de eliberare libiene."