Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi oferă petrol în schimbul păcii

Liderul libian, Muammar Gaddafi, reafirmă că nu va renunţa la putere şi le cere Franţei şi Statelor Unite să negocieze cu el o ieşire din criză în Libia. "Nu ne vom preda niciodată dar vă chem la negocieri. Dacă vreţi petrol, vom încheia contracte cu companiile voastre, nu merită un război", a declarat el. Colonelul a făcu anunţul într-o alocuţiune transmisă de televiziunea publică în noaptea de vineri spre sâmbătă.

"Suntem dispuşi să negociem cu Franţa şi Statele Unite, dar fără condiţii. Putem să ne rezolvăm problemele între libieni fără să ne luptăm, retrageţi-vă flotele şi avioanele", a declarat liderul libian adresându-se NATO.

El a afirmat, de asemenea, că rebelii care luptă împotriva forţelor sale "sunt terorişti care nu sunt din Libia, ci veniţi din Algeria, Egipt, Tunisia şi Afganistan". "Ne vom lupta cu ei, copii, femei şi bătrâni, dar fără arme", a afirmat el.

Pe de altă parte, Muammar Gaddafi se arată la fel de vehement ca şi până acum în apariţiile sale televizate. NATO "trebuie să abandoneze orice speranţă privind plecarea lui Muammar Gaddafi. Nu am o funcţie oficială la care să renunţ. Nu îmi voi părăsi ţara şi mă voi lupta până la moarte", a declarat Gaddafi în alocuţiunea sa, în cadrul unei ceremonii care marchează 100 de ani de la o bătălie împotriva forţelor de ocupaţie italiene în Libia.

Reiterând că libienii îl iubesc, el a afirmat că pentru ei este "mai sfânt decât împăratul Japoniei pentru poporul său". "Sunt sfânt pentru poporul libian, sunt un simbol şi un tată pentru ei", a declarat el.