Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi, pus sub urmărire de Interpol

gaddafi-foto-reuteurs.jpg

Muamar Gaddafi (Foto: Reuters)

Interpol a emis o alertă pentru poliţiile din întreaga lume care îl vizează pe liderul libian Muamar Gaddafi şi pe alţi 15 apropiaţi ai săi,  toţi fiind consideraţi a avea legături cu uciderea a sute de libieni în cadrul revoltei aflate încă în desfăşurare în ţara africană.

Interpol nu le cere celor 188 de state membre să îi aresteze pe cei 16 libieni, ci le avertizează în legătură cu "pericolul pe care îl reprezintă deplasarea acestor persoane" şi urmăreşte să le "ajute în eforturile lor de a aplica sancţiunile decise de Consiliul de Securitate al ONU", se afirmă într-un comunicat al instituţiei internaţionale.

Această alertă urmăreşte, de asemenea, să ofere "sprijinul Interpol Curţii Penale Internaţionale (CPI) în ancheta sa pentru crime împotriva umanităţii în Libia".

"Indivizii identificaţi în notă sunt implicaţi sau complici în atacuri planificate, în special bombardamente aeriene împotriva populaţiilor civile", adaugă comunicatul.

Revolta continuă

Confruntări violente au loc sâmbătă dimineaţă în oraşul Zawiyah. Forţele rebele au revendicat aici victoria în faţa trupelor lui Muammar Gaddafi, relatează Sky News, care mai afirmă că tancuri şi arme automate sunt folosite pe străzile din acest oraş, oamenii fiind nevoiţi să se refugieze în moschei.

Cel puţin două dintre tancurile folosite în atac au fost distruse, iar mai mulţi militari au fost capturaţi, anunţă aceeaşi sursă. Un martor ocular a declarat pentru CNN ca cel puţin 15 persoane au fost ucise şi 200 rănite vineri în confruntările din acelaşi oraş.

Fuga din faţa furiei lui Gaddafi

Peste 172.000 de persoane au trecut frontiera libiană pentru a ajunge în Tunisia şi Egipt în cursul săptămânii trecute, a declarat, vineri, un oficial ONU care a cerut regimului lui Muammat Gaddafi să îşi lase deschise graniţele.

"Îngrijorarea noastră acum provine din faptul că numărul persoanelor care părăsesc Libia a scăzut mult ieri. Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a declarat că frontiera de partea libiană este păzită de forţe proguvernamentale bine înarmate. Sperăm că mişcările de populaţie vor putea continua", a mai spus ea.

Ea a explicat că în această săptămână s-a produs un blocaj la frontiera tunisiană, 30.000 de persoane încercând să o treacă, în decurs de două zile. Naţiunile Unite au instalat o bază de tranzit de partea tunisiană a frontierei.