Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gaddafi solicită sprijinul prietenului Chavez

gaddafi-muamar-hugo-chavez.jpg

Muamar Gaddafi şi Hugo Chavez

Libia autorizează Venezuela să creeze o comisie care să găsească o soluţie la criza în care se află ţara africană, în care continuă revolta împotriva regimului Gaddafi. Astfel, potrivit unei scrisori a ministrului libian al Afacerilor Externe, transmisă vineri omologului său venezuelan, Tripoli şi-a dat acordul ca Guvernul lui Hugo Chavez să formeze o comisie care să vină în Libia şi să găsească o soluţie paşnică pentru încetarea violenţelor.

"Ne afirmăm sprijinul pentru iniţiativa excelenţei sale preşedintele (venezuelan) Hugo Chavez, în raport cu formarea unei comisii a bunăvoinţei", se afirmă în scrisoarea transmisă de Gaddafi.

Preşedintele venezuelanHugo Chavez, considerat reprezentantul stângii radicale în America Latină şi un apropiat al lui Kadhafi, a propus, luni, crearea unei comisii internaţionale de pace, formată din mai multe ţări prietene, care să poată media între liderul libian şi insurgenţi.

Hugo Chavez, care s-a apropiat în ultimii ani de mai multe ţări arabe şi de Iran, a afirmat joi că a vorbit marţi cu Muammar Kadhafi la telefon.

"Eşti pregătit să primeşti o comisie de ţări care să vină" în Libia?, l-a întrebat el pe Kadhafi. "Ascultă Chavez, nu numai ţări, sper să vină şi Naţiunile Unite să vadă ce se întâmplă", i-ar fi răspuns colonelul.

Numeroase ţări, inclusiv Statele Unite, au făcut apel la plecarea lui Muammar Kadhafi, dar Hugo Chavez a declarat: "Nu va pleca, sunt sigur că nu va pleca. De aceea încearcă să îl ucidă pe Kadhafi".

"Kadhafi este unul dintre acei oameni care mor în luptă", a adăugat şeful statului venezuelan, care a calificat recent confruntările din Libia drept "război civil".