Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi: "Trebuie să rezistăm în faţa şobolanilor inamici, care vor fi învinşi prin luptă armată"

tripoli.jpg

La Tripoli, căutările continuă

Liderul libian Muammar Gaddafi a făcut un apel la continuarea luptei armate pentru învingerea "inamicilor" ţării, conform unei înregistrări audio difuzate joi. "Ieşiţi din case şi eliberaţi oraşul Tripoli", a mai spus liderul libian.

Ministerul român de Externe a anunţat, într-un comunicat, că recunoaşte Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia drept "un interlocutor politic valid".

Joi după amiază Între timp, insurgenţii libieni spun că sînt la un pas să-l aresteze pe Gaddafi. Rebelii cred că Muammar Gaddafi se ascunde într-o clădire din apropierea complexului său rezidenţial, imobilul fiind înconjurat de combatanţi, informează CNN. Este vorba de o clădire nu departe de complexul fortificat de la Bab Al-Azizia. Potrivit sursei citate, în clădirile înconjurate de insurgenţi ar fi blocat liderul libian şi fiul acestuia Seif al-Islam.

Insurgenţii sunt implicaţi în schimburi de focuri cu trupele loialiste din clădirea vizată, situată în apropierea complexului rezidenţial al liderului libian, cucerit de marţi de insurgenţi. Conform unui lider al rebeliunii, Muammar Gaddafi şi fiul acestuia se ascund într-o încăpere îngustă din clădirea suspectă.

Capturat sau nu

Miercuri seară, Colonelul Gaddafi a fost la un pas să fie arestat de un comando. Dezvăluirea a fost făcută pe site-ul săptămânalului francez Paris-Match. Serviciile speciale au fost informate din "sursă sigură" că liderul libian se află într-o casă din centrul capitalei, o casă obişnuită, fără prea mult confort. "Colonelul a petrecut aici cel puţin o noapte" însă, în momentul în care miercuri seară un comando s-a apropiat de obiectiv, casa era goală. Serviciile de informaţii au găsit însă dovezi ale trecerii lui Gaddafi în această casă.

CNT, reprezentant legitim al poporului libian. România recunoaşte CNT drept un interlocutor politic valid

Liga Arabă a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia ca singur reprezentant legitim al poporului libian, a semnalat secretarul general al acestei organizaţii cu sediul la Cairo, Nabil al-Arabi. Deja 12 dintre cele 22 de ţări din organizaţia pan-arabă au recunoscut „guvernul” provizoriu al insurgenţilor libieni, ca unic reprezentant legitim al poporului libian. În plus, Liga Arabă a decis miercuri că reprezentanţii Consiliului vor ocupa sâmbătă locul Libiei la reuniunea miniştrilor de externe, ce va avea loc în capitala egipteană.

Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe, o delegaţie a Consiliului Naţional libian a fost invitată la Bucureşti pentru a discuta despre cum România poate sprijini Libia în procesul de tranziţie de la dictatură la democraţie. România se orientează încetul cu încetul la busola europeană. România recunoaşte CNT drept un "interlocutor politic valid", pentru a cita chiar comunicatul MAE, spre deosebire de majoritatea ţărilor europene care au recunoscut CNT drept singurul reprezentant legitim al poporului libian, fără a mai aminti ţări ca Franţa (partenerul nostru strategic) care, înca din luna martie, şi-a transferat ambasada la Benghazi şi a acreditat un ambasador pe lângă CNT. Dacă CNT va accepta invitaţia la Bucureşti, acest lucru va fi de bun augur, dar este clar ca participarea la reconstrucţie va reveni marilor ţări care au şi posibilităţi - Franţa, care a fost desemnată şi ţara-pilot care va coordona redeschiderea anului şcolar şi universitar -, Marea Britanie, Italia, Statele Unite, Turcia şi chiar Rusia şi China.

Ultimele zvâcniri ale regimului Gaddafi

Rebelii libieni încearcă să securizeze capitala Tripoli unde grupuri restrânse de loialişti încearcă să recucerească unele puncte strategice, cum ar fi aeroportul internaţional. Colonelul, pe capul căruia Consiliul Naţional de Tranziţie a pus o recompensă de 1,7 milioane de euro, este de negăsit.

Pe teren lucrurile stau astfel: teritoriul libian este controlat de rebeli aproape în totalitate, la fel capitala Tripoli - dovada cea mai elocventă fiind transferul de joi al Consiliului Naţional de Tranziţie de la Benghazi la Tripoli. Reprezentanţii săi nu ar fi luat o asemenea decizie dacă oraşul nu ar fi fost sub control.

Ce mai controlează forţele loiale lui Gaddafi?

Sirte, oraşul natal al Colonelului, un orăşel cu o populaţie de circa 130 000 de locuitori. Forţele armate anti-Gaddafi se lovesc de o rezistenţă foarte puternică la Ben Jawad, la 50 km est de Sirte, care le blochează avansul spre fieful istoric al lui Muammar Gaddafi. Apoi Sebah, garnizoană la porţile deşertului. Premierul libian provizoriu, Mahmud Jibril, a declarat miercuri la Paris că şi în această garnizoană este posibil ca Gaddafi să îşi fi găsit refugiu. Şi, în sfârşit, Ras Jedir, post strategic aproape de frontiera cu Tunisia, dar aici situaţia este mai optimistă, se pare că forţele rebele avansează.

Deci pe teren lucrurile se prezintă astfel, însă este posibil să fi intrat într-o fază a războiului asimetric. Ce înseamnă asta? Atacuri teroriste şi atacuri organizate de grupuri mici, mobile, care să semene panică şi să dea sentimentul că victoria nu a fost obţinută. Şi am văzut miercuri şi joi dimineaţă la Tripoli când grupuri mici de trăgători profesionişti au încercat să preia controlul unor puncte strategice în zona aeroportului internaţional şi a complexului fortificat de la Bab Al-Azizia.

Forţe terestre NATO, alături de rebeli

Ministrul britanic al apărării a declarat că serviciile speciale ale ţărilor NATO ajută insurgenţii în căutarea lui Gaddafi şi a fiilor săi. Un reporter al Agenţiei France-Presse afirmă la rândul său că a întâlnit mai mulţi agenţi francezi şi englezi care operează în civil alături de rebeli în căutarea lui Gaddafi.