Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gadhafi dă vina pe droguri şi pe Ben Laden

libya.jpg

Mesajul colonelului Gadhafi a fost transmis de televiziunea publică doar audio. REUTERS/Libyan State Television/Handout

Liderul libian Muammar Gadhafi a afirmat, joi, într-un mesaj audio difuzat de televiziunea libiană, că manifestanţii din Libia servesc interesele liderului al-Qaida, Osama ben Laden. Gadhafi a mai susţinut, în acest mesaj difuzat în cea de-a zecea zi a unei revolte fără precedent în Libia, că manifestanţii iau droguri distribuite de "agenţi din străinătate".

Liderul libian, aflat la conducerea acestei ţări de 42 de ani, a adăugat că puterea sa în Libia este pur şi simplu "morală". Pe de alta parte secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat joi în cursul unei deplasări la Kiev că NATO nu intenţionează să intervină în Libia, ţară afectată de o insurecţie sângeroasă împotriva regimului lui Gadhafi.

Declaraţia sa vine după ce fostul preşedinte cubanez Fidel Castro a susţinut că Statele Unite "nu vor ezita" să ordone NATO să invadeze Libia, pentru a pune mâna pe rezervele sale petroliere.

Secretarul general al NATO a declarat că nu consideră situaţia din Libia ca o ameninţare directă pentru membrii alianţei săi. Dar, desigur, pot exista repercusiuni "negative", în special un eventual exod al refugiaţilor spre ţări vecine, a afirmat Anders Fogh Rasmusen.

În acest context, Comisia Europeană se teme de o catastrofă umanitară în urma violenţelor din Libia. Comisia a trimis experţi la frontierele tunisiană şi egipteană cu această ţară, pentru a evalua nevoile în cazul unui aflux masiv de refugiaţi.

Între 500.000 şi 1,5 milioane de străini, originari cei mai mulţi din ţări subsahariene, trăiesc în Libia, potrivit datelor furnizate de autorităţile europene.

 Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, le-a cerut joi partenerilor săi europeni să ajute ţara să facă faţă riscului unei crize umanitare "catastrofale" din cauza deteriorării situaţiei din Libia, relatează AFP.

Uniunea Europeană solicită sprijinul forţelor navale pentru evacuarea celor aproximativ 6.000 de cetăţeni europeni care se află acum în Libia, ţară care este în pragul unui război civil şi al unei crize umanitare, anunţă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.

"Ştim că există între 5.000 şi 6.000 de europeni în Libia care au nevoie să fie evacuaţi", afirmă Raphael Brigandi, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Ajutor Umanitar, Kristalina Gheorghieva.

"Încercăm să obţinem sprijin naval, inclusiv din partea navelor militare care se află în zonă", adaugă Brigandi.

Grecia a trimis deja o fregată în largul Libiei şi este pregătită să ofere susţinere navală pentru evacuările din Libia, anunţă Ministerul grec al Apărării.

Ţările europene au decis miercuri să activeze mecanismul de urgenţă care le permite să folosească în comun resurse precum avioane sau nave pentru a face faţă unei situaţii critice. Uniunea Europeană nu exclude posibilitatea recurgerii la mijloace militare pentru evacuarea cetăţenilor din Libia, a declarat un oficial UE, sub protecţia anonimatului.

Uniunea Europeană dispune de o forţă de reacţie rapidă care are două batalioane de 1.500 de membri. Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, poate cere mobilizarea acestora.

De asemenea aproape 130 de cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia până acum, 15 dintre aceştia, aflaţi la Varşovia unde au ajuns cu un avion de linie polonez, urmând să sosească la Bucureşti în aceasta seară.