Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gbagbo la RFI: Nu suntem în stadiul negocierilor

coasta-fildes-reuters-laurent-gbagbo.jpg

Preşedintele perdant al alegerilor din Coasta de Fildeş, Laurent Gbagbo (Foto: Reuters)

Într-un interviu acordat RFI, preşedintele perdant al alegerilor din Coasta de Fildeş, Laurent Gbagbo recunoaşte că armata sa a fost în mare parte distrusă, dar refuză pentru moment să vorbească de o predare, întrucât "militarii sunt în pline discuţii". Ulterior, el vrea ca "civilii şi politicienii să ducă mai departe discuţiile şi să vorbească despre ieşirea din criză".

"Nu suntem în stadiul negocierilor. Apoi, de unde să plec, unde să plec? Ce pot să vă spun e că ieri (luni, 4 aprilie - n.r.) am suferit lovituri grele în urma bombardamentelor din partea armatei franceze. Aceasta a distrus toate tancurile de care dispuneam. Ne-a distrus toate rezervele de muniţie, a distrus televiziunea, radioul etc.", declară Laurent Gbagbo.

"Dacă cineva se bazează pe bombardamentele armatelor străine din ţara noastră pentru a deveni preşedinte, evident că nu vom ajunge nicăieri", spune oficialul ivorian.

Alegerile din Coasta de Fildeş au fost pierdute de preşedintele în funcţie, în favoarea lui Alassane Ouattara. Numai că Laurent Gabgbo refuză să predea puterea, având armata de partea lui.

Cele două tabere s-au angajat în confruntări extrem de violente, soldate cu numeroşi morţi şi răniţi.

Armata franceză a lansat acum câteva zile bombardamente asupra zonelor strategice ale trupelor lui Gbagbo, în regiunea capitalei economice, Abidjan.

 
 
Laurent Gbagbo, intervievat de Norbert Navarro