Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Geoană nu renunţă la şefia Senatului. „Nu vreau să fac harakiri partidului pe mâna mea”

mazilirea-lui-mircea-geoana-foto-reuters.jpg

Mazilirea lui Mircea Geoană. Foto: Reuters

PSD nu-l mai doreşte pe Mircea Geoană la şefia Senatului. Indignaţi că Geoană a făcut recent o călătorie în SUA, colegii de partid vor să îl debarce şi să îl înlocuiască cu Titus Corlăţean. Fostul preşedinte social-democrat refuză să renunţe la funcţie, aşa că partidul i-a retras luni sprijinul politic. După o şedinţă agitată şi suspendată din lipsă de cvorum, după ce senatorii PDL şi UNPR au părăsit sala, plenul Senatului ar trebui să decidă miercuri cine urmează la conducerea forului legislativ.

Preşedinţia Senatului reprezintă a doua funcţie în stat, după Preşedinţie, pe care acum social-democraţii au şanse sporite să o piardă. Ne putem aştepta la o luptă crâncenă între PSD şi democraţi, ba chiar şi UDMR, şi iată de ce: pe de o parte, Victor Ponta citează o decizie a Curţii Constituţionale din 2005 care, teoretic, ar permite PSD să păstreze postul, revoce şi să numească preşedintele Senatului până la alegerile din 2012, chiar dacă partidul nu mai deţine majoritatea în Senat. De cealaltă parte, democraţii îşi ascut armele, având de partea lor regulamentul de funcţionare al forului, potrivit căruia validarea unui nou preşedinte se face prin votul a 50% plus unu din numărul senatorilor, iar reprezentanţii opoziţiei nu deţin 69 de mandate...

Secretarul general PDL, Ioan Oltean, a declarat că funcţia „trebuie să revină PDL, pentru că preşedintele Senatului este propus şi ales prin vot”. Oltean a avansat şi o propunere: senatorul Vasle Blaga. UDMR, în schimb, se gândeşte la propriul candidat, şi nu are absolut nici un motiv să nu o facă.

Geoană: „Nu vreau să fac harakiri partidului pe mâna mea”

„Decizia e pripită şi face rău partidului”, a comentat Mircea Geoană, la scurt timp după declanşarea scandalului. În cursul serii de luni, el a declarat într-o emisiune televizată că, dacă ar renunţa la funcţie, şansele PSD de a păstra şefia Senatului „sunt zero”. „E un cadou neaşteptat pentru putere. (...) Nu am nici un fel de ezitare în a lăsa poziţia unui alt pesedist, că e Corlăţean, Sârbu, mă lasă rece, dar nu aş vrea să fac un rău propriului partid... să fac harakiri partidului pe mâna mea.”

Ce a deranjat a fost faptul că preşedintele PSD, Victor Ponta, nu a reuşit să îşi organizeze o vizită în America, crede Geoană. El aminteşte că a mai fost suspendat din PSD timp de şase luni şi „a tăcut din gură” pentru că „a avut curajul” să susţină o relaţie cu liberalii. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o dovadă de canibalism între liderii PSD”, conchide Geoană.

Curăţenie în PSD, de la vârf în jos

Dorinţa PSD de schimbare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului arată, cel mai probabil, intenţia conducerii de a face curăţenie în partid, spune la RFI analistul politic Andrei Ţăranu, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA. El apreciază că propunerea lui Titus Corlăţean ca viitor conducător al forului legislativ indică în schimb intenţia de a-i sprijini pe cei care sunt loiali partidului.

Motivul pentru care liderii PSD vor să îl înlocuiască pe Mircea Geoană este pentru că nu-l mai simt pe fostul lider „aproape de partid”, crede Andrei Ţăranu.

 
Prof. Andrei Ţăranu, în dialog cu Samuel Stan, despre înlocuirea lui Mircea Geoană