Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Geoană: Ponta este cel mai vulnerabil dintre liderii actuali

Senatorul independent Mircea Geoană anticipează "mişcări spectaculoase" în Parlamentul României, în Guvern, dar şi la nivelul USL. "Poziţia lui Victor Ponta la conducerea PSD este extrem de fragilă", spune la RFI fostul şef al Senatului, exclus din PSD.

Previziunile lui Mircea Geoană: un nou Guvern la primăvară, "mişcări spectaculoase" în Parlament şi schimbări la nivelul Uniunii Social Liberale.

"Anticipez o schimbare de Guvern la începutul acestei primăveri. Mă bazez pe nevoia opiniei publice şi pe nevoia actualei Puteri de a primeni şi de a schimba imaginea. E nevoie de o schimbare, în sensul unui Guvern mai competent, este clar că-i o guvernare slabă, epuizată", spune senatorul.

Cât despre USL, Mircea Geoană crede că lucrurile se vor complica: "Dacă sunt două luni la rând cu sondaje cu USL-ul la 45%, tendinţele centrifuge din cele două partide vor creşte. Poziţia lui Victor Ponta la conducerea PSD este extrem de fragilă. Plecările şi hemoragiile de primari, de parlamentari denotă un sentiment de lipsă de perspectivă, pentru că în mod normal, cu un an înainte de alegeri, ar trebui să vină lume către noi, nu să plece. Nouă ne pleacă primari şi parlamentari pe capete".

 

Ponta, "vulnerabil"

 

Mircea Geoană anticipează "inclusiv schimbări la conducerile partidelor". "Cred că Ponta este cel mai vulnerabil dintre liderii actuali, aşa cum cred şi sunt convins că domnul Boc nu o să mai fie prim-ministru în două luni de zile de acum încolo, aşa cum cred că USL-ul, cel puţin în forma actuală, este foarte posibil să nu se prezinte în alegeri aşa cum este astăzi, pentru că dacă ne uităm la cifre, un USL la 40 şi ceva la sută, care a scăzut cu 20 de procente într-un an, asta este cădere pe toboggan. Şi atunci multă lume se gândeşte dacă nu cumva ar fi bine să existe în continuare o relaţie între PSD şi PNL, dar poate într-o formă un pic mai relaxată, care să permită tuturor candidaţilor celor două partide să fie implicaţi în procesul de vot, cam cum a fost construită Alianţa D.A. în 2004", explică Mircea Geoană.

 

Noua platformă a lui Mircea Geoană, gata în două luni

 

Senatorul independent pregăteşte lansarea unei platforme politice în primele două luni ale anului viitor. "Sunt extraordinar de mulţumit de ecourile pe care le primesc din zona nepolitică, din zona profesioniştilor, din zona întreprinzătorilor, din zona sindicatelor, din zona patronatelor, din zona românilor din ţară şi din străinătate", spune Mircea Geoană.

"Cred că elementul de diferenţiere este cel mai important. Eu sunt un politician oarecum diferit faţă de restul politicului românesc. Multă lume spune că am o aparenţă de inadecvare la politica românească. Eu cred că este şi un plus, poate şi un minus pentru crocodilii care mustesc prin bălţile politicii româneşti, dar eu sunt inadaptat şi într-un sens pozitiv, în sensul că sunt educat într-un alt fel, am fost educat în Franţa şi în SUA şi cred cu tărie că democraţia românească, modul în care administrăm ţara, modul în care facem politici publice în România, modul în care ne prezentăm în lume trebuie să fie diferit faţă de ceea ce ne-au învăţat politicienii până acum", apreciază fostul preşedinte al Senatului.

 

 

Geoană: Nu sunt Harap-Alb, călare pe un cal înaripat

 

"Nu ştiu dacă sunt eu acel Harap-Alb, călare pe un cal înaripat, care peste noapte trasformă dramatic lucrurile în România, dar cred că sunt printre puţinii, cel puţin dintre politicienii cunoscuţi la nivel naţional, care au în continuare o zestre electorală aş spune personală, adunată în timp", continuă senatorul.

Mircea Geoană precizează că platforma sa politică ar putea fi lansată "la începutul anului viitor". "Lucrez şi sunt destul de avansat într-un concept nou, ţin foarte mult ca această construcţie, care va avea şi o componentă puternică civică şi profesională şi evident va avea şi o expresie politică să fie construită diferită, să miroase şi să respire democraţia autentică şi politici publice sănătoase", declară senatorul.

"Intrăm într-o zonă post-ideologică. Decât să ne cantonăm rigid în ideologii care nu-şi mai au o exprimare coerentă nici măcar în Occident, cu atât mai puţin în România, să fim capabili să ne uităm la obiectivele pe care le avem, adică dezvoltarea, mai multă dreptate socială, sprijinirea capitalului românesc, sprijinirea economicului, scăderea fiscalităţii", conchide Mircea Geoană.

Mircea Geoană, intervievat de Luca Niculescu, despre Guvern, PSD şi Victor Ponta