Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Geoană la RFI: Argumentele privind reorganizarea administrativă sunt frivole

geoana-rfi-argumentele-reorganizarea-administrativa-frivole.jpg

Mircea Geoană cere o discuţie "serioasă" privind reorganizarea administrativ-teritorială.

Argumentele folosite în favoarea reorganizării administrativ-teritoriale a României sunt "frivole", spune la RFI preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Social-democratul afirmă că modul în care a fost pornită discuţia şi argumentele utilizate sunt "superficiale". Reorganizarea nu trebuie făcută "pe nemestecate", mai declară şeful Camerei Superioare a Parlamentului.

Mircea Geoană pledează pentru o discuţie "serioasă" pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a României.

"O discuţie serioasă este necesară, dar modul în care a fost pornită discuţia şi argumentele care sunt furnizate de către iniţiatorii acestui proiect sunt din punctul meu de vedere destul de superficiale şi ascund mai degrabă un interes politic decât unul real de reformă", declară preşedintele Senatului.

 

Interese politice, în opinia lui Geoană

 

Mircea Geoană crede că "argumentele folosite până acum - obţinerea de bani europeni mai repede şi mai bine, lupta împotriva corupţiei, economii la bugetul de stat sau problema maghiară - sunt argumente pur şi simplu frivole, pentru că dacă ai probleme cu corupţia o rezolvi în justiţie, nu prin reformă administrativ-teritorială".

În plus, "fondurile europene nu depind de judeţe sau de regiuni, ele sunt pe proiecte sau pe destinaţii", precizează social-democratul.

Mircea Geoană vede "în principal un interes de natură politică şi electorală". "Este evident că e preferabil decât să ai 20 şi ceva de judeţe în care majoritatea judeţeană este USL (…), în clipa respectivă evident că-ţi este mult mai comod şi mai avantajos electoral să ai opt prefecţi de opt regiuni, care să taie şi să spânzure, inclusiv în judeţele cu majoritate USL. Şi atunci evident că dacă ai un interes electoral, vrei s-o faci în două luni, pe nemestecate, fără o discuţie serioasă", conchide şeful Senatului.

 
Mircea Geoană, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reorganizarea administrativ-teritorială