Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


George Bush pledeaza pentru intrarea Ucrainei si Georgiei in NATO

200804-3831.jpg

George Bush pledeaza pentru intrarea Ucrainei si Georgiei in NATO

Seful Casei Albe s-a aflat marti, 1 aprilie la Kiev. El a fost primit de omologul sau ucrainian Victor Iuscenko. George Bush propune aderarea acestor doua tari la un plan care sa duca intr-un final la integrarea lor in Alianta.

Presedintele american George Bush (audio) vrea Ucraina si Georgia in NATO. Seful Casei Albe s-a aflat marti, 1 aprilie la Kiev. El a fost primit de omologul sau ucrainian Victor Iuscenko. George Bush propune aderarea acestor doua tari la un plan care sa duca intr-un final la integrarea lor in Alianta.

El spune ca la summit-ul NATO de la Bucuresti va exprima mai clar pozitia Washingtonului pe aceasta tema.

De la Moscova, vice-ministrul rus de Externe avertizeaza ca intrarea Ucrainei in NATO ar antrena o criza profunda in relatiile ruso-ucrainiene si ar avea un impact negativ asupra securitatii europene. Faptul ca NATO se apropie de frontierele noastre este o situatie inacceptabila si vom face totul pentru ca acest lucru sa nu se intample, declara si presedintele Dumei de Stat.

Trebuie spus ca in opinia publica din Rusia, NATO e considerata principalul dusman, mai cu seama dupa ce presedintele Putin a luat atitudine clara impotriva expansiunii.

Franta se opune si ea eventualei intrari a Georgiei si Ucrainei in NATO, fiindca aceasta nu ar fi un raspuns adecvat pentru echilibrul fortelor in Europa, a declarat premierul Francois Fillon.

Berlinul marcheaza de asemenea o vadita reticenta in aceasta privinta, in vreme ce mai multe tari est-europene, intre care Polonia sustin aceasta aderare.

Georgia anunta ca e gata sa participe cu soldati la forta NATO pentru stabilizarea Afganistanului, potrivit unor informatii date publicitatii la Bruxelles. (CR - 4/1/2008;14.40h)