Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Georgia gata sa ajute NATO in Afganistan

200803-3823.jpg

Georgia gata sa ajute NATO in Afganistan

Georgia este gata sa participe cu soldati la forta NATO de stabizare a Afganstanului, dupa cum arata unele informatii publicate luni seara la Bruxelles, cu doua zile inainte ca reuniti la Bucuresti, aliatii sa analizeze candidatura Georgiei la NATO

Ministrul georgian de externe David Bakradze a declarat luni seara pentru Reuters ca tara sa poate trimite câteva sute de soldati in Afganistan fara ca prin acest gest la Tbilisi sa se doreasca influentarea unei decizii pe care NATO o va lua la Bucuresti privind candidatura Georgiei.

Bakradze a amintit ca Georgia a facut aceasta oferta inca de anul trecut când extiderea NATO nu se discuta atât de clar ca in present.

Reuniti la Bucuresti, aliatii, tarile partenere, ONU si Comisia Europeana discuta in ziua de trei aprilie viitoarea angajare comunitatii internationale in Afganistan.

Aceasta este o prima reuniune de asemnea amploare privind Afganstanul si ea se va petrece pe fundalul unor reticente ale tarilor membre NATO de a contribui cu trupe la stabilizarii tarii.

Dar iata, ofertele sosesc din afara aliantei nord atlantice.

Georgia se pronunta acum iar zilele trecute unele informatii aratau ca Rusia ar putea face si ea o propunere de participare daca NATO renunta la a invita Georgia si Ucraina in sânul sau.

Extinderea Aliantei este discutata in seara de doi aprilie la Bucuresti, rezultatul acestei discutii este insa unul imprevizibil, spunea luni la Bruxelles secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Croatia, Albania si Macedonia ar putea fi invitate in sânul Aliantei iar Georgia si Ucraina spera sa primeasca un plan de actiune pentru aderare, o foaie de parcurs care ar putea duce aderarea lor doar de aici in zece ani.

Germania si alte aliate ce nu doresc sa infrunte Rusia in acest dosar, se opun incurajarii Georgiei si a Ucrainei.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

31/03/2008; 22.40h