Georgia: "un pas important pentru democraţie"

georgia.jpg

REUTERS/Giorgy Kakulia/Georgian Dream Press Service

"Un pas important pentru democraţie", iată cum caracterizează Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa alegerile legislative din Georgia, unde preşedintele Mihail Saakaşvili a recunoscut înfrîngerea partidului său. Opoziţia, condusă de miliardarul Bidzina Ivanişvili şi-a sărbătorit încă de aseară victoria. Numeroase semne de întrebare plutesc însă peste noua etapă în care intră această ţară din Caucaz, începînd cu întrebarea "cine este de fapt cîştigătorul, cine este Bidzina Ivanişvili?"

Din punct de vedere ideologic acest personaj este greu de caracterizat. Unii îl consideră un veritabil populist, alţii îl acuză de un fel naţionalism ortodoxist mai ales că şi-a atras sprijinul. Mihail Saakaşvili îl consideră pe şeful opoziţiei ca fiind pur şi simplu "omul Moscovei", Ceea ce altora li s epare ridicol pentru că omul a cîştigat alegerile cu ajutorul unor consilieri occidentali, mai ales americani.

Mai sunt şi cei care îl consideră pe Bidzina Ivanişvili drept un oportunist megaloman care, după ce a avut succes în afaceri vrea acum să se afirme în politică. Modelul ar fi, inevitabil, Silvio Berlusconi. Victoria lui Ivanişvili este caracterizată astăzi de ziarul Le Monde drept un "blitz electoral”, altfel spus un război fulger dus cu mare eficienţă mediatică şi alimentate de milioane de dolari.

Metoda utilizată de el este indită în istoria postsovietică, pentru că nu trebuie uitat că Georgia a făcut parte din fostul URSS. Miliardarul georgian care are de fapt cetăţenie franceză şi-a creat o adevărată celulă formată din experţi pentru pilotarea campaniei sale, un fel de “war room” ca să folosim un termen anglo-saxon mai cunoscut.

Printre aceşti experţi se numără, de exemplu, un profesor de la Universitatea Columbia, Lincoln Mitchell, printre altele specialist în tranziţiile democratice din fostul spaţiu sovietic. El reproşează Washington-ului că s-a înşelat în privinţa preşedintelui Saakaşvili pe care l-a considerat un democrat progresist. Dacă Saakişvili a fost o iluzie, rămîne de văzut ce va fi liderul “Visului georgian”, cum şi-a numit el coaliţia.

Numeroase incertitudini se anunţă deci pentru perioada imediat următoare în Georgia, cu atît mai mult cu cît doi oameni care se detestă vor fi obligaţi să coabiteze. Bidzina Ivanişvili, care practic şi-a cîştigat galoanele de prim ministru, va trebui să coabiteze încă un an cu Mihail Saakaşvili, pentru că mandatul acestuia se încheie peste un an cînd ţara va intra de altfel într-un regim parlamentar.

Miliardarul Ivanişvili pretinde că a cheltuit pînă în prezent, din averea personală, pentru ţara sa, 1 miliard 600 de milioane de dolari. Cei care au votat pentru el au fost fără îndoială fascinaţi în primul rînd de reuşita sa ca om de afaceri. In politică, însă, el rămîne încă un novice, un om care a apărut în peisajul vieţii politice abia în octombrie 2011. Oare nu riscă să fie promisiunile sale nişte iluzii?

La Tbilisi, el şi-a construit un palat futurist care a costat 40 de milioane de euro, operă a unui arhitect japonez. Amator de opere de artă, miliardarul georgian s-a înconjurat de tablouri semnate de mari maeştri. Aceste tablouri din palatul său de la Tbilisi sunt însă doar nişte copii, pentru că originalele sunt puse la adăpost la Londra şi în alte ţări cccidentale. Personal mi se pare încărcat de simboluri acest fapt, simptomatic pentru un om care, cîştigînd bani mulţi, a învăţat şi arta de a coabita cu iluziile.