Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania şi anul încrederii

merkel-angela.jpg

Cancelarul german, Angela Merkel (Foto : Reuters)

Cancelarul german, Angela Merkel, a rostit în faţa Bundestag-ului o declaraţie guvernamentală, prezentînd planul de salvare a ţărilor din zona euro afectate de criza economico-financiară. Proiectul cancelarului prevede o stabilitate bugetară sporită, consolidarea competitivităţii, o relaţie echilibrată între răspunderea proprie a unor state şi solidaritatea comunitară.

Corespondentul RFI la Berlin William Totok

Anul 2011 trebuie să devină „anul încrederii pentru moneda euro şi pentru Uniunea Europeană“. Astfel a descris şefa guvernului german, Angela Merkel încercările tuturor statelor din zona euro în vederea salvării monedei comune printr-un efort durabil de stabilizare.

Într-o declaraţie guvernamentală, rostită în faţa Bndestag-ului (parlamentului federal) înaintea începerii reniunii europene la vîrf, Merkel a prezentat un pachet de propuneri în vederea salvării ţărilor cu probleme din zona euro. Cancelara a explicat în faţa deputaţilor că programul va permite evitarea greşelilor făcute în timpul crizei care a zguduit ţări ca Grecia şi acum Portugalia:

„Nimeni în Europa nu va fi lăsat singur. Nimeni nu va fi părăsit. Pentru că Europa poate fi realizată împreună. Asta înseamnă că e nevoie şi de eforturi comune. Adică, o relaţie echilibrată între răspundere individuală şi solidaritate. Asta presupune însă că o ţară membră a zonei euro îşi asumă obligativitatea de a-şi auto-impune un curs dur de consolidare în cadrul liniilor directoare ale programului. Coaliţia creştin-democrat/liberală nu va admite o împărţire comunitară a datoriilor.“  

Tradus într-un limbaj accesibil pentru toată lumea punctele programului enunţate de Angela Merkel ar suna aşa: 1) sporirea stabilităţii, 2) consolidarea competitivităţii, 3) o relaţie echilibrată între răspunderea individuală a unui stat şi solidaritatea europeană şi 4) plata datoriilor făcute de către un stat membru al Uninii Europene de către statul respectiv şi nu de către întreaga comunitate monetară.

Şefa executivului de la Berlin a mai spus că Germania va contribui la noul fond european de urgenţă cu 168 de miliarde de euro, însă sub forma unor garanţii de stat. Totodată Germania va contribui la acest fond cu alte 22 de miliarde, bani lichizi. Merkel va pleda la reniunea europeană la vîrf ca suma de 22 de miliarde să fie împărţită în tranşe, cuprinzînd o perioadă de 5 ani.

Fondul existent de salvare pentru ţările confruntate cu falimentul de stat ar urma să fie extins, iar în anul 2013 urmează a fi creat un fond de criză folosit în situaţii dificile. Asta presupune o înăsprire a pactului de stabilitate prin adăugarea unui pact de competivitate.

Fostul ministru social-democrat al finanţelor a criticat proiectul prezentat de Merkel. El a spus că ignoră sistemul bancar european pentru care ar trebui să se facă un regulament privind „ordinea de insolvenţă“. Partidul Stîngii a criticat faptul că ţări ca Portugalia, Grecia şi Irlanda sunt obligate să reducă salariile şi să impună un curs drastic de economii bugetare.