Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania şi criza din Grecia

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Germania va contribui cu 22 miliarde Euro la pachetul de 110 miliarde aprobat de UE şi FMI. Decizia în acest sens a fost luată de către executivul federal în cursul unei şedinţe consultative speciale. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că textul proiectului de lege propus de către guvern care conţine detaliile privind ajutorul urmează să fie prezentat Bundestag-ului.

Germania va contribui cu 22 miliarde Euro la pachetul de 110 miliarde aprobat de Uniunea Europeană şi FMI. Decizia în acest sens a fost luată de către executivul federal în cursul unei şedinţe consultative speciale. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că textul proiectului de lege propus de către guvern care conţine detaliile privind ajutorul urmează să fie prezentat Bundestag-ului (adică parlamentului federal).

Vineri, 7 mai, Parlamentul va dezbate propunerea care urmează a fi votată în aceeaşi zi. Se aşteaptă ca propunerea să obţină majoritatea necesară ca apoi Germania să se prezinte cu lecţiile făcute, la sfârșitul săptămânii, la reuniunea extraordinară a liderilor din ţările UE. La această reuniune se va definitiva planul de salvare a finanţelor greceşti.

Angela Merkel a fost criticată în ultimele zile pentru că ar fi ezitat în luarea unor decizii favorabile Greciei. Din cauza aceasta, costurile pentru sprijinul Greciei ar fi crescut. Cei mai mulţi reprezentanţi ai clasei politice germană susţin linia adoptată.

Preşedintele parlamentului, Norbert Lammert, i-a luat apărarea lui Angela Merkel, afirmând că ori de câte ori se ivesc situaţii similare nu vor putea fi evitate critici de genul celor formulate în momentul de faţă.

O parte a populaţiei, în schimb, urmăreşte cu îngrijorare evoluţia situaţiei şi uşoara devalorizare a monedei europene. Din sondaje nereprezentative, efectuate de televiziunea germană, rezultă că mulţi cetăţeni ar saluta reintroducerea mărcii germane.

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok