Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania exclude participarea la acţiunea din Libia

Declaraţii şi explicaţii oferite de ministrul german al Apărării, Thomas de Maizière. Cabinetul federal a decis extinderea participării aviaţiei germane la operaţiunile AWACS din Afganistan, în semn de solidaritate cu partenerii din alianţa NATO. Totuşi, Germania îşi retrage navele din zona Libiei.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Ministrul federal al Apărării, Thomas de Maizière a declarat că decizia Germaniei de a-şi retrage navele din Marea Mediterană de sub comanda NATO este o măsură "consecventă": "Noi am declarat foarte limpede că sprijinim obiectivele rezoluţiei ONU. Operaţiunile militare pot fi organizate de pe teritoriul german şi constituie un gest de solidaritate normală în cadrul Alianţei. Însă dacă noi odată am decis să nu participăm la această operaţiune, pentru că suntem de această părere şi credem că există îndoieli îndreptăţite vizavi de sensul acestei operaţiuni, atunci nu putem admite prezenţa militarilor germani la acţiunile aviaţiei".

Într-un amplu interviu acordat postului naţional de radio, ministrul Apărării a explicat poziţia categorică adoptată de către Germania, afirmând că într-o alianţă trebuie să fie posibil "să fii şi de altă părere".

Abţinerea Germaniei la operaţiunile unor state NATO contra Libiei nu înseamnă că Berlinul susţine regimul lui Gaddafi, a mai explicat ministrul, adăugând: "Acest dictator care trage asupra propriului său popor trebuie să dispară".

"Credem că acţiunea militară este îndoielnică, fiindcă nu are în vedere, în suficientă măsură, sfârşitul ei. Nu se pot face încercări de a îndepărta un dictator, excluzând din start intervenţia trupelor de uscat. Noi, de altfel, nu putem să fim peste tot în lume prezenţi acolo unde au loc războaie civile", continuă demnitarul.

NATO a hotărât o misiune a marinei, în vederea impunerii embargoului decis de Consiliul de Securitate al ONU. Misiunea are sarcina să stopeze livrările de armament către Libia. Guvernul german a retras două nave aflate în Marea Mediterană, care au peste 550 de marinari la bord, demonstrând astfel că e consecventă cu poziţia adoptată.

Având în vedere această poziţie a Germaniei faţă de intervenţia militară din Libia, Guvernul federal a hotărât miercuri, 23 martie, să ofere aliaţilor efective suplimentare în Afganistan. Misiunea va dura până în anul 2012. Ministrul Apărării a subliniat ideea că suplimentarea efectivelor constituie un sprijin indirect pentru partenerii Germaniei, care acţionează contra Libiei. Într-un mod similar s-a pronunţat şi ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

 
Berlin, William Totok