Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania, şi mai dependentă energetic de Rusia?

germania-mai-dependenta-energetic-rusia.jpg

Angela Merkel şi Dmitri Medvedev se întâlnesc luni, 18 iulie, la Hanovra.

Luni, 18 iulie, începe la Hanovra, în Germania, o întâlnire între cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Cei doi lideri se întâlnesc anual de 13 ani, dar această reuniune este privită cu atenţie deosebită în întreaga Europa. Motivul? Dependenţa Germaniei de energia rusească ar putea creşte odată cu decizia Berlinului de a renunţa la energia nucleară.

După catastrofa de la Fukushima, Germania a luat o decizie radicală. În zece ani, va renunţa la toată energia nucleară. Asta înseamnă însă că trebuie să găsească o soluţie pentru a înlocui 20% din energia consumată, cât produc cele nouă reactoare nucleare, care sunt încă în funcţiune. O soluţie ar fi creşterea aprovizionării cu gaz. Acum câteva zile, gigantul german RWE a anunţat de altfel o apropiere de Gazprom în domeniul centralelor termice.

Întrebat despre această chestiune, purtătorul de cuvânt al cancelarei germane, Angela Merkel a dat un răspuns evaziv: "întreprinderile sunt singurele responsabile de strategia lor". El a recunoscut însă că va fi nevoie de noi centrale, mai ales pe gaz, pentru a compensa pierderea energiei nucleare.

Potrivit săptămânalului Die Zeit, marii parteneri europeni ai Germaniei şi în primul rând Marea Britanie şi Franţa, dar şi Statele Unite nu văd cu ochi buni apropierea dintre Germania şi Rusia.

Cele două ţări urmează să semneze mai bine de zece acorduri de cooperare economică. Oficialii germani dau asigurări că se va vorbi şi despre drepturile omului.

De asemenea, cancelarul german şi preşedintele rus vor aborda şi dosarul transnistrean, la un an după ce Germania a propus ca Republica Moldova să fie un test pentru relaţia dintre Rusia şi Uniunea Europeană. Un an în care dosarul transnistrean nu a evoluat prea mult.