Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania pune lacătul pe şapte centrale nucleare

germania-centrala-nucleara-reuters-alex-grimm.jpg

Una dintre centralele nucleare vechi din Germania, care trebuie închise imediat (Foto : Reuters / Alex Grimm).

Şapte centrale nucleare din Germania vor fi închise imediat. Cancelara Angela Merkel s-a consultat cu premierii celor cinci landuri federale, în care se află centralele care se opresc. În Germania există în total 17 uzine termo-nucleare.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Catastrofa din Japonia a redeclanşat în Germania dezbaterea privind renunţarea folosirii energiei nucleare şi închiderea centralelor atomo-electrice. Tocmai problemele ivite la cele două centrale din Japonia, în urma cutremurului au devenit argumente forte pentru cei care pledează de ani de zile pentru închiderea unor centrale nucleare şi sporirea investiţiilor în domeniul energiei regenerabile.

Şefa Guvernului federal, Angela Merkel a anunţat un moratoriu de trei luni, privitor la extinderea timpului de funcţionare a centralelor atomo-electrice din Germania. Într-un interviu acordat televiziunii publice, ARD, Merkel a spus că moratoriul va avea consecinţe.

Merkel nu a precizat însă natura acestor consecinţe, lăsând să se înţeleagă că Guvernul va lua decizii în urma unor analize atente a stării de funcţionare a celor 17 centrale nucleare existente în Germania.

În cursul dimineţii de marţi, 15 martie, Angela Merkel s-a întâlnit cu prim-miniştrii celor cinci landuri federale în care funcţionează centralele atomo-electrice.

După această întâlnire, ea a anunţat la Berlin că imediat vor fi inchise şapte uzine nucleare, date în folosinţă înainte de 1980. Este vorba despre centralele din landurile Bavaria, Hessen, Baden Württemberg, Schleswig Holstein şi Saxonia Inferioară. În afară de aceste şapte uzine se opreşte şi cea din Krümmel, din landul Schleswig Holstein, construită în anul 1983, dar unde au fost înregistrate câteva incidente tehnice.

În următoarele trei luni, uzinele vor fi inspectate, iar experţii desemnaţi urmează să dea un verdict final privind închiderea totală a centralelor sau funcţionarea lor în continuare.

Iniţial, Cabinetul Merkel a anulat anul trecut o decizie a fostului Guvern social-democrat / ecologist, care prevedea renunţarea treptată la energia nucleară şi închiderea uzinelor. Opoziţia a reproşat Guvernului actual că face jocul industriei atomo-electrice şi nu ţine cont de riscuri.

Angela Merkel s-a referit şi la conflictul care s-ar putea ivi acum între Executiv şi concernele atomo-electrice, din cauza nerespectării deciziei luate anul trecut.

Potrivit televiziunii publice, Angela Merkel a spus că oprirea celor şapte uzine vechi trebuie considerată ca "o măsură de siguranţă ordonată de către stat".

Câţiva politicieni creştin-democraţi sunt de părere că acest conflict de interese nu se va transforma într-un şir de plângeri adresate Tribunalului Constituţional.

Reprezentanţii concernelor încă nu s-au pronunţat public. Declaraţiile făcute de către aceştia au fost extrem de reţinute. Preşedintele Forumului Nuclear German (Deutsches Atomforum), Ralf Güldner doar a declarat postului naţional de radio că industria nu este entuziasmată de decizia Guvernului. El a precizat că modificarea legilor care prevăd timpul de funcţionare vor trebui din nou schimbate, iar asta presupune votul Parlamentului.