Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gilad Shalit şi hotărârea cu care Israelul îşi protejează cetăţenii

free-gilad.jpg

Gilad Shalit a fost capturat de un comando palestinian la 25 iunie 2006

În Israel, este aşteptată eliberarea soldatului Gilad Shalit, capturat în urmă cu cinci ani de către miliţiile Hamas din Gaza. Franţa s-a implicat în negocierile legate de eliberarea acestui soldat, care este de fapt un israelian de origine franceză, un franco-israelian, aşa cum spune Agenţia France Presse.

Gilad Shalit a fost capturat de un comando palestinian pe data de 25 iunie 2006, iar trei zile mai târziu, armata israeliană a invadat Gaza cu scopul de a-l elibera. Soldatul Shalit a fost însă bine ascuns de miliţiile Hamas, pentru că a devenit o monedă de schimb importantă. Dacă acordul semnat între Israel şi Hamas se concretizează, atunci în schimbul eliberării lui Gilad Shalit îşi vor regăsi libertatea 1027 de deţinuţi palestinieni, dintre care unii condamnaţi pentru atentate sângeroase.

Şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, şi-a exprimat miercuri satisfacţia pentru semnarea acestui acord, ca şi ministrul de externe Alain Juppé. Şeful statului francez s-a implicat personal în operaţiunile de tatonare, de mediere, de negociere în vederea eliberării soldatului Shalit. Nicolas Sarkozy i-a primit în mai multe rânduri la Paris pe părinţii soldatului captiv, iar pe 25 iunie 2011, când s-au împlinit cinci ani de la capturarea sa, şeful statului francez i-a adresat soldatului Shalit o scrisoare deschisă pentru a-l asigura că Franţa nu îl va abandona.

Din mai multe puncte de vedere, Gilad Shalit a devenit acum un simbol, în primul rând al hotărârii cu care Israelul îşi protejează soldaţii şi cetăţenii. Un mesaj este astfel adresat celor care doresc distrugerea statului Israel.

Acest schimb de prizonieri - unul pentru o mie - dacă se concretizează, şi dacă soldatul Shalit mai este în viaţă, va fi cu siguranţă un eveniment cu semnificaţii politice. El ar putea prefaţa şi alte negocieri, într-un context în care discuţiile de pace sunt total blocate în regiune.