Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Graniţele României, păzite de experţi străini?

Experţi francezi şi germani ar putea veni la frontierele României, care vrea să adere cât mai curând la Spaţiul Schengen. Specialiştii străini ar putea sta în România "cel puţin până la aderarea la Schengen" şi nu vor avea atribuţii de control, precizează la RFI şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu.

România aşteaptă orice expert străin la frontierele ţării, spune Tutilescu. "Ne dorim orice experţi din partea statelor membre Schengen, pentru a se convinge că România are capacitatea de a asigura corespunzător viitoarea frontieră externă a Spaţiului Schengen", declară şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu.

Experţii străini ar putea sta în România "cel puţin până la aderarea la Schengen, dar şi după, ca să verifice modul în care România aplică, pentru că în momentul de faţă se discută la nivelul Comisiei o propunere a două state, Germania şi Franţa, privind introducerea unui mecanism corector, respectiv care să permită Comisiei şi statelor membre să decidă ca un stat care nu-şi gestionează corespunzător frontierele externe să fie obligat să reintroducă controalele la frontiere, pentru a gestiona fluxurile migratorii şi aşa mai departe".

Experţii străini care vor veni la frontierele României "nu dobândesc competenţele Poliţiei de Frontieră Române. Competenţele Poliţiei de Frontieră Române sunt dobândite prin lege. Ei însă monitorizează, lucrează în comun pe ceea ce înseamnă strategii, pe ceea ce înseamnă concepţii de securizare a frontierei, dar nu preiau atribuţii concrete de control şi supraveghere".

"Ar fi bine să ajungă cât mai repede. Noi am făcut această propunere cu mai mult timp în urmă", mai afirmă Tutilescu.

 
Marian Tutilescu, în dialog cu Magda Prelipceanu