Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Greblă: Selectarea procurorilor şefi ar trebui reluată. Nu poţi da anunţ la mica publicitate: caut procuror general!

grebla-selectarea-procurorilor-sefi-ar-trebui-reluata-nu-poti-da-anunt-mica-publicitate-caut.jpg

Procedura de selecţie a procurorilor şefi este greşită, declară Toni Greblă.

Senatorul Toni Greblă spune la RFI că dacă ar fi preşedintele României, ar prefera ca procedura de selectare a procurorului general şi a şefului DNA să fie reluată. Social-democratul consideră că procedura actuală este greşită: "antrenorul naţionalei de fotbal nu dă anunţ: cine doreşte să joace în echipa de fotbal a României, să vină mâine pe stadionul naţional!".

Cei doi candidaţi pentru posturile de procuror general, respectiv şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au primit aviz negativ de la CSM. Ultimul cuvânt îl are preşedintele Traian Băsescu.

Toni Greblă declară că procedura de selecţie este greşită: "Am un punct de vedere personal. Procedura în sine este greşită. În momentul în care sunt antrenorul echipei naţionale de fotbal nu dau anunţ şi zic: mâine, cine doreşte să joace în echipa de fotbal a României, să vină pe stadionul naţional! Eu fac o selecţie, urmăresc ani de zile nişte jucători şi chem 24 de oameni, din care aleg 11. Cam aşa ar trebui desfăşurată şi procedura acolo, adică trebuie văzută activitatea profesională a celor care teoretic ar putea să ocupe o astfel de demnitate şi aceia să fie invitaţi la interviuri, la teste, la para-teste, la ce doriţi dvs.".

 

Procuror general, la mica publicitate

 

Senatorul PSD crede că "foarte mulţi oameni bine pregătiţi în sistem au refuzat să se supună acestor teste succesive, din care unele au devenit publice, Ministerul Justiţiei, CSM, preşedintele României, cu atât mai mult cu cât relaţia instituţională între cele trei pe care le-am menţionat înainte era cunoscută că este tensionată, uneori chiar antagonică. În aceste condiţii, oameni foarte bine pregătiţi, cu o probitate morală demnă de apreciat nu au venit la aceste concursuri, pentru că nu pot să dau anunţ la mica publicitate: caut procuror general al României! Ăsta este rolul meu, să-i urmăresc activitatea din facultate şi până astăzi şi de mâine să-l propun pentru a fi procuror general al României şi nu cine doreşte, să vină la concurs, pentru că nu suntem la concursul de intrare în magistratură. Eu sugerez ca această procedură de examinare a procurorilor să fie schimbată, pentru că nu este pentru demnitatea funcţiei respective".

Toni Greblă spune că dacă ar fi în locul preşedintelui României, "având în vedere avizele negative", ar prefera "să fie reluată procedura, o procedură însă care să se desfăşoare într-un ritm mai rapid şi bine ar fi să existe şi consultare în această privinţă".

Audierea candidaţilor propuşi pentru funcţiile de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost o mascaradă, iar Daniel Morar s-a făcut de râs "de parcă era Torquemada", a afirmat luni premierul Victor Ponta, la postul B1 TV.

"Cel căruia trebuia să i se ia locul, domnul Morar, i-a audiat pe cei care urmau să îi ia locul. Normal că a încercat să îi facă de râs. Întâmplător, îi cunosc pe ambii procurori, pentru că am fost colegi şi am o părere bună despre ei, dar nu părerea mea contează. Eu cred că domnul Morar s-a făcut de râs, că parcă era Torquemada! Ideea este nu să arăţi care e mai deştept, ci dacă acei oameni sunt capabili", a spus şeful Guvernului.