Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia are un nou ministru de Finanţe

grecia-are-un-nou-ministru-finante.jpg

Noul ministru de Finanţe al Greciei, Evangelos Venizelos

Premierul Greciei, Georgios Papandreou, şi-a remaniat Guvernul. El l-a numit vineri, 17 iunie, pe Evangelos Venizelos în postul de ministru de Finanţe, în locul lui Georges Papaconstantinou, care devine ministru al Mediului.

Evangelos Venizelos are 54 de ani şi a fost până acum ministru al Apărării în Grecia. Pe lângă funcţia de ministru de Finanţe, el a fost numit şi vicepremier, alături de actualul vicepremier Theodoros Pangalos.

Evangelos Venizelos va trebui să gestioneze criza financiară şi socială din Grecia şi să negocieze cu creditorii ţării.

 

Fostul ministru de Finanţe, apreciat de Occident, criticat în Grecia

 

Plecarea lui Papaconstantinou din postul său fusese anticipată. Apreciat în Occident, el era însă criticat de unii responsabili ai partidului socialist aflat la putere, pentru că le-a impus austeritatea grecilor, pentru a obţine un ajutor financiar de la Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Pe de altă parte, noul ministru de Externe al Greciei este Stravos Lambrinidis, care a fost şeful grupului parlamentar socialist grec în Parlamentul European şi un apropiat al lui Georgios Papandreou.

Premierul şi-a remaniat Cabinetul, după ce a primit refuzul principalului partid de Opoziţie de dreapta de a forma un Guvern de uniune naţională.