Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia are un nou premier, dar aşteptarea continuă

grecia-are-un-nou-premier-dar-asteptarea-continua.jpg

Antonis Samaras (Foto: AFP/Panagiotis Tzamaros)

Nominalizarea membrilor noului Guvern urmează să fie anunţată miercuri seară târziu sau în cursul dimineţii de joi. Miercuri după-amiază, Antonis Samaras a depus jurământul în prezenţa preşedintelui Republicii, Carolos Papoulias.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Informat în legătură cu susţinerea primită din partea socialiştilor din PASOK şi Stânga Democrată, şeful statului elen i-a transmis liderului conservator: “Vă cer oficial să formaţi Guvernul şi vă doresc succes, problemele sunt numeroase şi dificile!”.

Anunţarea formării Guvernului părea să primească, miercuri la amiază, o nouă amânare, în urma declaraţiilor liderului stângii radicale, după scurta întâlnire cu Antonis Samaras. A părut că ceva nu funcţiona sau că evoluţiile ar fi depins de o condiţionare, însă ceea ce a urmat miercuri după-amiază a infirmat orice speculaţie. Evenimentele s-au succedat pozitiv, cu rapiditate.

Întrevederea ulterioară a liderilor celor două partide istorice, ND şi PASOK, a avut un rol catalizator. La încheierea întânirii, liderul socialist, Evaggelos Venizelos, a declarat: “Grecia are Guvern şi acesta este mesajul care va fi transmis mâine Eurogrupului”.

 

Componenţa noului Guvern

 

Noua Democraţie va fi reprezentată de către parlamentarii săi de vârf, în timp ce PASOK a declarat că va numi tehnocraţi şi membri ai partidului din afara grupului parlamentar. Stânga Democrată a anunţat că îşi va exprima (doar) votul de încredere.

Încă de la primele consultări, la începutul săptămânii, socialiştii au declarat că nu doresc participarea pe lista noului Guvern a unor membri care au participat în cabinetele anterioare. Motivele, lesne de înţeles: susţin Guvernul, dar nu vor să plătească pentru un eventual eşec. ”Ne asumăm proporţional, fireşte, greutatea unei co-responsabilităţi naţionale, pentru revizuirea acordului de împrumut şi depăşirea definitivă a crizei. Alţii, din nefericire, au refuzat să participe la soluţionarea acestei probleme”, a declarat liderul PASOK, Evaggelos Venizelos.

Un nume vehiculat frecvent în toate mediile este acela al fostului guvernator al Băncii Naţionale a Greciei, Vassilis Rapanos, care ar urma să preia portofoliul Finanţelor. El se bucură de reputaţia unui specialist de excepţie şi, potrivit presei, a unui “om extraordinar”, calităţi care îl impun ca alegere optimă în opinia publică.