Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia: Evoluţii în urma formării Guvernului

grecia-evolutii-urma-formarii-guvernului.jpg

Membrii noului Guvern grec (Foto: Reuters/John Kolesidis)

Troica va reveni luni la Atena, iar Eurogrupul a anunţat deblocarea restanţei de un miliard de euro din tranşa de împrumut convenită pentru luna mai. După o zi săracă în declaraţii-ziua nominalizării membrilor Cabinetului şi a primei şedinte de Guvern-declaraţiile noilor miniştri, cu ocazia ceremoniilor de predare-primire a mandatelor ministeriale, se dovedesc interesante din punct de vedere programatic.

Diplomat de carieră, ministrul de Externe, Dimitris Avramopoulos, subliniază că va lucra intens pentru “restabilirea unei bune relaţii cu Germania”, a unei colaborări care ar trebui susţinută de ceea ce a numit “un front naţional”.

La rândul său, ministrul Muncii şi Asigurărilor Sociale a anunţat că “obiectivul prioritar este combaterea şomajului”.

Principalul pilon de dezvoltare a ţării este agricultura”, iar “turismul, protagonist în eforturile Greciei de a ieşi din criză”, potrivit declaraţiilor miniştrilor de resort.

Acelaşi rol este revendicat şi de conducerea reînfiinţatului Minister al Navigaţiei, Grecia se situează pe primul loc, la nivel mondial, în ceea ce priveşte capacitatea de transport a marinei comerciale (10% din tonajul lumii).

 

Anunţuri făcute de premierul Andonis Samaras în prima şedinţă de Cabinet

 

Guvernul nu are nici o perioadă de graţie”, a subliniat premierul Andonis Samaras, în deschiderea primei şedinţe a Cabinetului, imediat după jurământul depus joi seară de membrii Executivului.

Avem un Guvern cu puteri depline, aşa cum prevede Constituţia, Guvernul de coaliţie este un pas important, care necesită un consens larg. Am reuşit acest lucru, pentru a salva ţara, pentru a o scoate din criză”, a declarat premierul grec. “Scopul nostru este să nu fie irosite sacrificiile poporului”.

Vom realiza acest lucru prin a spune oamenilor adevărul”, a afirmat Samaras, care a adăugat: “Am ajuns în timp foarte scurt la o înţelegere. Există consens asupra multor puncte. Acesta a fost mandatul poporului grec, căruia i-au răspuns partidele din această coaliţie”.

Adresându-se miniştrilor săi, premierul a mai spus: “Ştiu că toţi aveţi intenţii bune. Dar nu mă interesează doar intenţiile. Mă preocupă activitatea şi rezultatele dvs.. Cuvântul cel mai important este eficienţa. Fiecare minister va crea un program cu termene şi obiective clare, pentru a şti ce se întâmplă sau nu la timp, ce se află în întârziere şi de ce”.

Dorind să depăşească nivelul declaraţiilor, premierul grec a oferit un exemplu concret de măsuri imediate şi a anunţat două hotărâri care privesc direct echipa guvernamentală: veniturile membrilor Cabinetului vor fi reduse cu 30% şi utilizarea de către Guvern şi membri ai administraţiei publice a vehiculelor din proprietatea statului va fi redusă la numărul minim necesar.

 

Reacţiile Opoziţiei după nominalizarea membrilor noului Guvern

 

Coaliţia Stângii Radicale şi-a exprimat dezaprobarea în legătură cu componenţa noului Guvern şi a subliniat: Executivul “nu intenţionează să aleagă nicio cale în afara acordului”, adăugând că atât nominalizarea membrilor Cabinetului, cât şi programul coaliţiei indică “un Guvern cu orientare de dreapta, care nu respectă angajamentele preelectorale”. Pe aceeaşi lungime de undă sunt şi reacţiile celorlalte formaţiuni din Opoziţie.