Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia: Guvern de uniune naţională sau alegeri anticipate?

papandreu-papoulias.jpg

Giorgios Papandreou (dreapta) şi Carolos Papoulias

Agitaţia continuă pe scena politică din Grecia, după ce premierul Giorgios Papandreou a demarat sâmbătă discuţiile cu preşedintele pentru formarea unui nou guvern de coaliţie. Şeful statului elen, Carolos Papoulias, va convoca rapid liderii partidelor politice pentru discuţii, ca urmare a cererii prim-ministrului. Încă nu s-a stabilit o dată exactă pentru reuniune, însă liderul opoziţiei de dreapta, Antonis Samaras, a respins din nou invitaţia premierului pentru formarea unui guvern de uniune nationala şi a cerut alegeri anticipate imediate.

Afirmând că vrea să "lanseze un mesaj pentru a calma îngrijorările din Grecia şi străinătate", Samaras l-a acuzat pe Papandreou că vrea să întindă o capcană opoziţiei de dreapta, cerându-i să voteze "odată cu planul Bruxelles-ului şi noile măsuri de austeritate" induse de acordul european.

Noile discuţii de pe scena politică din Grecia au loc după ce premierul a primit vineri susţinerea la limita a Parlamentului. Dacă dicuţiile despre un nou guvern vor avea succes, acesta nu va fi condus cel mai probabil de Papandreou, care a declarat ca este dispus sa renunte la scaunul de premier.

Grecii susţin moneda euro şi ideea unui guvern de uniune naţională

Majoritatea grecilor sunt favorabili unui Guvern de uniune naţională, propus de Executivul socialist opoziţiei de dreapta reticente, şi susţin în proporţie de 80 la sută menţinerea în zona euro, relevă trei sondaje publicate duminică de presa greacă.

Potrivit unui sondaj al institutului Alco, 52 la sută dintre respondenţi preferă un "Guvern de uniune naţională". Alţi 36 la sută optează mai degrabă pentru organizarea de alegeri imediat, soluţia preferată de dreapta pentru a scoate ţara din criza politică.

Deşi confirmă această tendinţă, un alt sondaj, al institutului Marc, publicat de Ethnos (socialist), relevă o diferenţă mai mică. Opţiunea pentru un Guvern de coaliţie este susţinută de 45 la sută dintre grecii intervievaţi, în timp ce 42 la sută vor alegeri. Însă zece procente se pronunţă pentru menţinerea unei echipe socialiste.

Sondajele mai relevă o susţinere masivă de 78 până la 81 la sută faţă de păstrarea monedei euro, faţă de o minoritate de 11 până la 13 la sută, care susţine revenirea la drahmă.