Grecia, din nou în atenţia UE

grecia.jpg

Grecia, din nou în atenţia UE

Grecia este din nou în atenţia liderilor europeni. Preşedintele Eurogrup-ului, Jean-Claude Juncker, se va afla miercuri la Atena pentru o întrevedere cu premierul grec Antonis Samaras. Grecia vrea să obţină o amânare de doi ani pentru punerea în aplicare a noilor măsuri de austeritate cerute ţării de creditori. Samaras se va întâlni, de asemenea, vineri  cu cancelarul german Angela Merkel, la Berlin, şi cu preşedintele francez François Hollande, în ziua următoare, la Paris.

Corespondentul RFI la Atena, Monica Chihaia

Grecia trebuie să rămână în zona euro pentru a evita o "sărăcie fără precedent" - a spus ministrul grec de Finanţe Yannis Stournaras. Un  mesaj lansat către responsabilii politici de la Atena sau, mai degrabă, spre oficialii europeni?

Ca de fiecare dată, în aşteptarea unei tranşe de împrumut, avertismentele se înmulţesc. Pentru  prima oară însă, numărul economiştilor care prevăd rămânerea Greciei în zona euro, cel puţin în următoarele 12 luni, este în creştere.

Potrivit unui sondaj publicat recent de agenţia Reuters, 45 dintre cei 64 de economişti intervievaţi (70%) sunt de părere că Grecia va rămâne membră a zonei euro. Într-un sondaj anterior, în luna mai, procentajul era de 55%.

Cu toate acestea, prin declaraţiile lor, politicienii menţin nesiguranţa la cote înalte (de-o parte şi de alta). Dacă ministrul grec de Finanţe Yannis Stournaras spune sufocat că Grecia trebuie să rămână în zona euro pentru a evita o “sărăcie fără precedent”, omologul său, Wolfgang Schäuble, declară răspicat că Germania a ajuns la “capătul puterii”.

Nu putem face “reduceri” - declara, cu câteva zile în urmă, şi vicecancelarul Germaniei & ministru al Economiei, Philipp Rösler. Oficialul german a subliniat că nu pot fi făcute concesii în ceea ce priveşte reformele structurale şi a respins încă odată posibilitatea ca Grecia să primească un al treilea pachet financiar, dar a evitat să se refere la eventualitatea prelungirii perioadei de implementare a actualului program.

Între timp, ministrul grec al Afacerilor Externe Dimitris Avramopoulos s-a deplasat în capitalele Germaniei şi Franţei pentru a pregăti mini-turneul european al premierului Samaras, la finele acestei săptămâni.

Cercuri diplomatice susţin că Atena va trebui să lanseze un mesaj clar, la Berlin şi Paris, din care să reiasă că Grecia depune, într-adevăr, “eforturi serioase şi responsabile” pentru a implementa reformele şi a rămâne membru al eurozonei.