Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia strânge cureaua şi mai mult. Ultimele măsuri dureroase?

grecia-strange-cureaua-mai-mult-ultimele-masuri-dureroase.jpg

Premierul grec, Antonis Samaras (dreapta) (Foto: Reuters/Yorgos Karahalis)

Un nou pachet de măsuri de austeritate a fost votat de Parlamentul de la Atena. Documentul a fost legiferat cu emoţii pentru coaliţia guvernamentală, în urma celor 153 voturi "pentru", pe care le-a primit în Parlament, la primele ore ale dimineţii, după aproape 15 ore de dezbateri furtunoase în plenul Legislativului şi pe fondul protestelor de amploare care au avut loc miercuri seară în Piaţa Constituţiei din Atena.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

128 de parlamentari au votat "împotrivă" şi 18 "prezent", aceştia din urmă reprezentând partidul Stângii Democrate, a treia formaţiune în formula coaliţiei guvernamentale. Doi dintre parlamentarii acestei formaţiuni au votat împotriva aprobării proiectului de lege, în timp ce desprinderea de poziţiile oficiale exprimate de formaţiunile coaliţiei a condus la excluderea a şapte parlamentari (şase din rândul socialiştilor PASOK şi un conservator din Noua Democraţie).

În stradă, oamenii au protestat împotriva pachetului de austeritate, nemulţumiţi de reducerea în continuare a pensiilor şi salariilor (în sectorul bugetar), creşterea cu doi ani a vârstei limită de pensionare (de la 65 la 67 de ani), de măsurile care vor facilita concedierea funcţionarilor publici şi de noile majorări de taxe şi impozite.

 

Tensiuni în Parlamentul grec

 

Moment de maximă tensiune şi în interiorul Parlamentului. Angajaţii Legislativului au boicotat procedura de votare, şedinta fiind întreruptă, pentru aproape o oră, din cauza protestului acestora faţă de noile prevederi care îi încadreaza în categoria comună a angajaţilor publici, cu reducerile corespunzătoare de salariu şi locuri de muncă. S-a încercat aducerea unui amendament, la care în cele din urmă s-a renunţat.

"Grecia a făcut un pas decisiv", a subliniat premierul Andonis Samaras, după încheierea votului. "Următorul pas este bugetul", a adăugat el şi a ţinut să precizeze: "începand de luni, voi pune în discuţie un obiectiv major şi personal, dreptul la dezvoltare". Samaras a reaminit că a cerut un vot în favoarea măsurilor de care a fost legată eliberarea următoarei tranşe de 31,5 miliarde de euro din programul de asistenţă financiară, afirmând din nou că acestea sunt "ultimele măsuri dureroase".

Critici dure din partea Opoziţiei. Liderul acesteia, preşedintele Coaliţiei Stângii Radicale-SYRIZA, Alexis Tsipras, a vorbit de supunere totală a Guvernului în faţa Troicii şi a Angelei Merkel şi de nerespectarea Constituţiei ţării.

În replică, din partea coaliţiei guvernamentale, liderul socialist, Evangelos Venizelos, a lansat un atac dur împotriva lui Tsipras, subliniind că "SYRIZA este iresponsabilă şi investeşte politic în prăbuşirea ţării".

Atena, Monica Chihaia, despre noile măsuri de austeritate din Grecia